Ez-az-amaz, Kiemelt

Az átláthatóság megadóztatása

|

Ezentúl előzetes költségtérítést állapíthat meg a közfeladatot ellátó szerv a közérdekű adatigénylés teljesítéséért, ráadásul az adatkezelőknek számos kiskaput teremtettek arra is, miként mazsolázzanak az adatkérők között, s titkoljanak el lényeges információkat.

Nem lehet majd például anonim módon közérdekű adatot kikérni, sőt ha ugyanaz a személy kétszer nyújt be igényt, azt ismétlés miatt elutasíthatják – akkor is, ha elsőre nem kapott választ.

Trócsányi László igazságügyi miniszter által kezdeményezett módosítás szerint a jövőben közfeladatot ellátó szerv “döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített”, illetve a “döntés megalapozását szolgáló” adata a keletkezésétől számított tíz évig nem lesz nyilvános. fizess

Márpedig, elvileg bármilyen közérdekű adat valamiféle államigazgatási döntés megalapozását szolgálja, így az adatkezelők könnyedén “ráhúzhatják” majd lényeges adatokra, hogy azok érintettek a döntés-előkészítésben. Nem lehet a jövőben kiadni, csak megnézni és kijegyzetelni azokat a közérdekű adatokat sem, amelyek szerzői jogi védelem alá esnek, így a közpénzből fizetett tanulmányok szerzői is a “háttérben” maradhatnának.

A törvény szigorítása ugyanis kizárólag azt a célt szolgálja, hogy nehezebben derüljön fény a korrupcióra. A változtatások indokolatlan mértékben korlátozzák a közérdekű adatok nyilvánosságát és éppen ezért Alaptörvény ellenesek.

Az állam vagyona közös vagyon, az állam a működését az állampolgárok adóforintjaiból fedezi, ezért alapvető kötelessége, hogy elszámoljon a közpénzek felhasználásával és elköltésével. Az igazságügyi miniszter mindenféle társadalmi egyeztetés nélküli javaslata alaposan leszűkíti a közérdekű adatok megismerhetőségét. Ez nem más, mint az átláthatóság tisztességtelen megadóztatása.

– MTI alapján –

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE