Ez-az-amaz

Dubrovnik, te drága csalódás

|

1979-ben, Jugoszlávia nagypapa korában jártam először Dubrovnikban. Csodálatos város, legalábbis a Stari Grad. Sétálgattunk a sikátorokban, felmentünk a várfalra, körbejártuk az egész erődöt, fantasztikus látvány volt az óváros, a tenger, a OLYMPUS DIGITAL CAMERAbástyák, minden. Az utóbbi 23 évben szinte minden jelentős dalmát várost bebarangoltunk, ennek során (bár nekem jobban tetszett Korcsula), mégis az a benyomásom maradt, hogy Dubrovnik tényleg Croatia legszebb gyöngyszeme. Volt 2015. nyaráig. A Peljesacon nyaraltunk, innen közel van Dubrovnik, ismét ellátogattunk a Stari Gradba.

Persze az erőd most is csodálatos, csak a körítés. Kicsit megváltozott az elmúlt 36 évben. Akkor még közvetlenül a várfalak alatt tudtunk parkolni, most két kört mentünk, mire találtunk egy parkolóhelyet. OLYMPUS DIGITAL CAMERAAki most tervezgeti, hogy meglátogatja Dubrovnikot, annak jelzem, hogy ha a „Zagrebecki ulicán” közelíti meg az öreg várost, és lát egy szép nagy táblát, ahol felül egy előre mutató parking nyíl van, ami a stari gradba vezet, alatta pedig egy „javna parking” (nyilvános parkoló) felirat mutat jobbra, figyeljen, milyen színű mellettük a lámpa. Ha a javna garage zöld, azonnal forduljon jobbra, és egy földalatti parkolóban le tudja tenni az autót. Ha véletlenül a stari grad felé mutató is zöld, ne higgyen neki, mert mire az erőd melletti, amúgy is nagyon kicsi parkolóba ér, már biztos nem lesz szabad hely. De egyébként az jellemzően piros, OLYMPUS DIGITAL CAMERAsajnos mi ezt nem vettük észre, ezért mentünk egy félórás kört a hatalmas dugóban a várfal körül, igaz a szép kis szurdokban, de akkor is bosszantó volt. Hab volt már csak a tortán, hogy hatalmas, turistákat szállító buszok szinte letoltak minket az útról, jobbról is és balról is, mi pedig közöttük őrlődtünk. Egyébként az első, ami nem tetszett Dubrovnikban nem is ez a kis parkolási nehézség volt, hanem amit utána az itteni árakban tapasztaltunk. Dubrovnik nagyon elszállt árakban. Míg akár Omisban, Korcsulán, vagy Vodicében, Hvaron 6-7 kuna egy órára a parkolás, itt a zárt parkolóban 25 kuna, de az út szélén is 20. Ami ugye a 44 forintos váltáson ezer forintot tesz ki. 3 óra legalább kell az erődre, ez 3 ezer forint. És még Pécsett szidjuk a belvárosi 300 forintos parkolási díjat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA második nagy csalódás a tömeg volt. A tömeg, ami miatt az egész sétát az erődben rémálommá változtatta, hogy semmit nem lehetett megnézni, mert arra fordítottuk minden figyelmünket, ki lép a lábunkra, kinek lépünk mi a lábára, ki mikor lök fel, és így tovább. A fejünket nem mertük felemelni, hogy lássunk is valamit. Ez még párosult az első negyed órában egy kis esővel is, tehát esernyő hegyek csavarodtak egymásba. Irdatlan nagy tömeg volt, ennyi vágott szemű embert egy helyen még nem láttam, mintha fél Kína, Japán és Korea szállta volna meg Dubrovnik OLYMPUS DIGITAL CAMERAóvárosát. Ahol egyébként, szemben 1979-el, minden a lehúzásról és a gagyiról szól, nem az ezer éves falakról, kövekről, az épületekről, a történelemről. Mindenhol kitelepült éttermek, kerülgetni kell őket, ugyanakkor egy olyan sincs, ahova, ha nem akarsz enni, beülhetnél egy sörre, üdítőre, mert ha nem kérsz étlapot, kinéznek. 1979-ben csak a sikátorokban voltak apró, az utcára is kitelepült konobák.

Aki Dubrovnikban jár, tömje tele a bankkártyáját. Teljesen elszálltak árakban, gondolom nem a magyar turisták pénztárcája volt az OLYMPUS DIGITAL CAMERAetalon, amikor beáraztak. Egy gombóc fagyi 10 kuna (440 forint) egy hamburger 75 kuna (3300 forint) és az előszeretettel hirdetett kétszemélyes egységtál (mert már arra is lusták, hogy étlapról kínálgassanak, nem, egyen a hülye turista az általuk egyszerűen összeállított űrhajóskajából) 235 kuna (10.340 forint) és akkor még nem is ittál semmit. (pohár sör 18 kuna, korsó 25, üdítők 25-30 kuna, na ezeket szorozd 44-el) Legnagyobb megrökönyödésem akkor esett, amikor fel akartam menni a várfalra. (a hotel Faraonban már amúgy is megmásztam 7215 lépcsőfokot, de gondoltam a Dubrovniki erőd várfala megér még egy kis lépcsőzést) Egy személynek 100 kuna a belépő! 4400 forint azért, hogy még el is fáradjak. 1979-ben még ez is ingyenes volt. Két OLYMPUS DIGITAL CAMERAóra alatt leráztuk Dubrovnikot, nagy csalódás volt, de nem a szépség maradt el, hanem a tömeg és az árak dühítettek annyira fel bennünket, hogy nem is néztünk meg mindent, inkább kijöttünk. És megint jöttek a lépcsők. A parkoló felé ugyanis harmincháromszor 12 lépcső és még lazításképpen tizenegyszer 5 lépcső vezetett fel, érdekes, lefelé nem vettem észre. Közvetlenül az óváros felett, tehát centrális helyen beültünk gyorsan egy sörre és egy kávéra, itt sem csalódtam az eddig megszokotthoz képest. Koszos, hamuval és mindenféle folyadékkal teli, évek óta le nem OLYMPUS DIGITAL CAMERAtörölt asztal, kiszolgálás nincs, a pultnál kell kérni, ez majdnem 20 perc volt, pedig én voltam egyedül, a capuccinós csészék elfogytak, akkor kezdte a fazon mosogatni őket, és még a fizetésnél is át akart vágni, (pohár sör 8 kuna, capuccinó 10 kuna) kért 24 kunát. Nyesem azért annyira a horvát nyelvet, hogy ezen a számoláson egy kicsit eldiskuráltunk, mire beismerte tévedését. Azért persze volt pozitív élményem is, de az a kikötőben „parkoló” két bazi nagy óceánjárótól. Még életemben nem láttam élőben (egyszer messziről Genovában) ilyen monstrumokat ilyen közelről. 7 emelet, szinte eldőlni látszott. Na, ezért nem mer a OLYMPUS DIGITAL CAMERAfeleségem ilyennel nyaralni, pedig én már régóta szeretnék elmenni egy hajós körútra. Egy dolog biztos, nem térek vissza többé Dubrovnikba, legfeljebb éjszaka, akkor talán nincs tömeg. Ti azért menjetek és nézzétek meg, ha még nem voltatok ott, mert egyébként tényleg egy csoda. Bár nekem még mindig jobban OLYMPUS DIGITAL CAMERAtetszik Korcsula.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Josef Lewis

  Hello, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Mindenféle hitelt rendkívül gyorsan és egyszerűen adunk ki, személyi kölcsön, autóhitel, otthoni hitel, diákhitel, üzleti kölcsön, feltalálói kölcsön, adósságkonszolidáció stb. Ajánlatunkat .. E-mail: progresiveloan@yahoo.com OR Call / WhatsApp: +16626183756

  //’;;

  ↑ LinkVálasz
 2. Josef Lewis

  Hello, Ön egy üzleti kölcsön, személyi kölcsön, lakáshitel, autóhitel, diákhitel, adósságkonszolidációs kölcsön, fedezetlen kölcsön, kockázati tőke, stb … Vagy Volt visszautasította a hiteleket bankok vagy pénzügyi intézmények egy vagy több okból. Ön a megfelelő megoldás a hitel megoldásokhoz! Keresztény hitelfelületek vagyunk, hitelt adunk azoknak, akiknek pozitív szükségük van rájuk, és azok is, akik méltóak a bizalomhoz. Kölcsönöket is nyújtanak a vállalatoknak és a magánszemélyeknek egy alacsony és megfizethető 2% -os kamatlábon. lépjen kapcsolatba velünk az alábbi részletek felhasználásával, és mentes legyen a csalásoktól
   
  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  Call / WhatsApp: +16626183756 köszönöm
  Webhely: https://progresivefunding.wordpress.com

  ↑ LinkVálasz
 3. Géczi Attila

  Éppen most értünk vissza Dubrovnikból. A parkolást 10 KN/Óra áron tudtuk megejteni, igaz egy kis séta kellett a várig. A várban a belépő már 150 KN. Nem volt az a hatalmas tömeg, még éppen elviselhető volt. Beűltünk egy machiatora, ami fejenként 40 KN volt, azonban amit sokalltam az a sör volt. Egy korsó 77 KN. egyébkéánt olyan árak voltak, mint bármelyik kikötőben, vagy ahhoz közeli kocsmában. A látvány mindenért kárpótolt.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE