Ez-az-amaz, Kiemelt

Lecsúszóban, a jóléti rangsorban

|

Magyarországot a 45. helyre sorolták –  a 2015-ös jóléti indexen, amely 142 országot hasonlított össze.

A londoni Legatum Intézet kutatásának hétéves történetében ez hazánk legrosszabb eredménye. A múlt évben a 39. helyen álltunk. Idén Trinidad és Tobago három hellyel került elénk, és épphogy megelőztük Panamát. A rangsor élén Norvégia, Svájc és Dánia áll.

Az összehasonlításban nyolc különböző területre vonatkozó 89 mutató alapján rangsorolták egy-egy ország jólétét és közérzetét. A gazdasági alindex egyebek mellett a keresetre, a gazdasági kilátásokra és a munkanélküliségre vonatkozó adatokat tartalmaz. Az egészségügyi jólét megítélésében például a várható élettartamot, a csecsemőhalandóságot, a fertőző betegségeket vették figyelembe.

A tényszerű adatokon kívül minden területen súlyt kaptak a szubjektív szempontok is. Például az, hogy a válaszadók hány százaléka érezte magát az előző nap kipihentnek, elégedett-e az oktatás színvonalával, illetve mekkora arányban tartják a kormányt és a vállalatokat korruptnak.

Ahogy az ábránkon is látszik, a nyolc részterület felében a globális eredményünknél jobb, felében rosszabb helyezést értünk el.

Magyarország helyezései területek szerint (eltérés az átlagtól, vagyis az összesített 45. helyezéstől)

jolet1

Az oktatás, az egészség, a biztonság és a kormányzat magyarországi állapota nagyjából egyforma, ám a gazdaság és az ehhez kötődő vállalkozási körülmények egy szinttel gyengébbek.

Kiugróan rossz a személyes szabadság és a társadalmi tőke megítélése
– majdnem a századik helyre kerültünk e két területen –, és vélhetően emiatt nem kapott Magyarország a 40. helynél jobbat az összesített rangsorban.

A választás lehetőségével csak a megkérdezettek fele elégedett Magyarországon, miközben a globális átlag 74%. A szabadság témakörébe tartozott az a kérdés is, hogy jó hely-e az ország a kisebbségek és a bevándorlók számára. Ezekre csak 65, illetve 60% válaszolt igennel, miközben a világ átlaga 70, illetve 66%. Az adatok 2014-esek, tehát az idei migránshullámnak nem lehet benne hatása.

Magyarország eddigi helyezései (2009–2015 között)

nap_jolet2

A társadalmi, közösségi területen szinte minden tekintetben elmaradunk a globális átlagtól. Kevesebbet adakozunk (20% a magyar érték, 31% a globális), ritkábban segítünk az idegeneken (35 és 50%), és az önkéntesség sem annyira elterjedt (11 és 21%). A társadalmi jólét értékelésében figyelembe vették a házasok, valamint a vallási közösségbe járók arányát is.

A szociális területen egyedül az ismerősök támogatásában haladtuk meg az országok átlagát: Magyarországon 84% szerint lehet számítani a barátokra és a családra, a globális átlag csak 80%.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE