Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

Sikeres magáncég az űrben

|

A privát cégek bevonása már évek óta tart a NASA különböző űrprogramjaiba. A Nemzetközi Űrállomásra már több alkalommal küldtek ellátmányt a SpaceX teherűrhajóival.

A SpaceX már megkapta a megbízást, így legalább két alkalommal űrhajósokat is szállíthatnak majd az űrállomásra, csökkentve az orosz rakétáktól való függőséget.

A NASA bejelentette, hogy a 2014-ben megkötött egyezség alapján megbízást kapott a SpaceX az emberi részvétellel zajló küldetések végrehajtására. 2017 végén a SpaceX így első alkalommal juttathat el űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra, nem sokkal később pedig megismételhetik a manővert, bár a szerződés értelmében a NASA legfeljebb 6 ilyen küldetést bízhat Elon Musk cégére.

spacex

Erre a magáncég a Dragon kapszula második verzióját és a Falcon 9 rakétát használná fel. A Boeing, amely szintén tavaly írta alá erről szóló szerződését, szintén kettő és hat közötti küldetést bonyolíthat majd le.

A Wall Street Journal arról tudósított, hogy az amerikai légierő is igénybe veszi a SpaceX szolgáltatásait. Ők katonai célú műholdakat lőnének fel, valamikor 2018 folyamán. Esetükben az orosz származású rakéták letiltása okoz gondokat, amelyre a Krím-félsziget orosz annektálása után került sor, ezzel pedig a nagy rivális United Launch Alliance nagy hátrányt volt kénytelen elszenvedni, hiszen az általuk használt RD-180 hajtóművek (orosz hajtóművek) kiestek a programból. A saját fejlesztésű megoldásuk pedig még évekre van a megvalósulástól.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE