jegyzet, Kiemelt

Drágul a magán pálinkafőzés

|

Drágul jövő januártól a magán pálinkafőzés. Ez derül ki az Országgyűléshez kedden benyújtott adócsomagból. Jövőre adójegyet kell kiváltania annak, aki magánfőzésben szeretne pálinkát előállítani.

Egy adójegy 700 forint és egy liter 42 százalékos alkoholtartalmú párlat előállítására jogosít. Az első alkalommal legalább 5 adójegyet kell kiváltani a vámhatóságnál, de évi mennyiség nem lehet több 86 adójegynél. Jelenleg évi 50 liter pálinka főzéséért 1000 forint átalányt kell fizetni. elixir

A desztillálóberendezést regisztráltatni kell a települési önkormányzatnál, egy berendezés több magánfőző tulajdonában is lehet.

Az adójegyből származó bevételt a központi költségvetés kapja, az önkormányzati adóhatóság feladatai bővülnek a magán-pálinkafőzés szabályainak betartásával.

Az adójegy, illetve regisztráció nélkül pálinkát főzőket első alkalommal csak figyelmezteti az önkormányzat, további szabálysértés esetén 200 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.pnt

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára: „A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról” szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot ismertetve azt emelte ki, hogy a leglényegesebb változás, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) köztestületté válik, így az eddigieknél több “jogosítványt” kap. A törvényjavaslat várhatóan a jövő héten kerül az Országgyűlés elé.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE