Kiemelt, Magyar Közélet

Mire hozták létre a KLIK-et?

|

Az emberi erőforrás fő minisztériuma szerint minden rendben a KLIKKEL. A hírfogyasztó polgár és a pedagógusok úgy látják, hogy ez a szervezet egy jó nagy KLIK(K). Az ember erőforrás köznevelési államtitkára szerint minden rendben a KLIKKEL, sőt maga Balogh miniszter szerint is.

Az Emmi parlamenti államtitkára felolvasó államtitkára (Rétvári Bence), – akinek szűkebb területe a Világegyetem – mindenhez hozzászól és reagál, rezzenéstelen arccal olvas fel mindent a Parlamentben. Szerinte is rendben minden. A valóság az, hogy a KLIK egy működésképtelen vízfej, amit a tanári karok és az iskolák nyakába ültettek. Egy általános iskolai dolgozó levele rá is világít, hogy mit is csinál a bürokratikus vízfej.

Egy általános iskola munkaügyise, ezt írta:  klik

“Ha van rá lehetőség, szeretném elmesélni Önöknek, hogy az iskolai munkát hogyan nehezítik meg a KLIK (az állami iskolafenntartó) tartozásai. (Munkaügyesként dolgozom egy általános iskolában.)

Néhány példa a nehézségekre:

Iskolánk nem adhat fel levelet a Magyar Postán, csak akkor, ha azonnal fizetjük annak feladási költséget. A Posta arra hivatkozva teszi ezt, hogy túl nagy az adósság, ezért nem hajlandó hitelezni.

A tanév elején szükségünk lett volna vízvezeték-szerelőre, aki a mosdókban elhárít kisebb-nagyobb problémákat. Számtalan szakembert fölhívtunk, de mind elutasított minket, mondván, hogy a KLIK által fenntartott iskoláknak nem dolgoznak, mert félnek, hogy nem kapják meg az elvégzett munkáért járó díjat.

A tanárok vásárolják meg a szükséges színes krétákat, táblafilceket, és a szülők hoznak írólapokat és fénymásoló-lapokat. No de számítógépeket, projektorokat mégsem vehetünk.

Az iskolánknak vannak fénymásoló gépei, de mindegyik elromlott. Megvan rá a pénz, hogy megjavíttassuk azokat, de akár fél év is kellhet ahhoz, hogy a fenntartó engedélyt adjon a szervizelésre.

Ma már évnyitó ünnepséget, Mikulás-ünnepélyt, iskolai kiállításokat sem lehet “csak úgy” tartani, csak akkor, ha a KLIK méltóztatik engedélyezni azokat (arról nem beszélve, hogy jó esetben engedélyezi, de az anyagi részét a szülők és sokszor a tanárok állják a kis fizetésükből – ezt viszont a NAV nemigen tolerálja).

Az iskolában megszüntették a fakultációkat, ezután a kerületben létrejöttek úgynevezett magán fakultációk. Ez nem tetszett a vezetésnek és a KLIK-nek, ezért jogszabályilag addig sanyargatták ezeket a magán fakultációkat, hogy kénytelenek voltak abbahagyni a tevékenységüket.

Még mindig vannak olyan óraadó tanárok, akiknek hónapok óta tartozik a KLIK.

Bár ez nem a KLIK hibája, de a tankönyvrendszer és a tankönyvellátás is sok fölösleges bonyodalmat okozott, és okoz a ma is.”

Teht mire is hozták létre a KLIK nevű vizfejet?

A propeller. hu alapján

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE