Ez-az-amaz, Pilvax Primőr

John Lennon halála

|

Ma 35 éve, hogy eltávozott egy legenda. A 20. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjét, a Beatles gitárosát és alapítóját vesztette el a világ: John Lennont.

  1. december 8-án Annie Lebovitz a Rolling Stone Magazine riportere felkereste Lennon-t, hogy újságjának fotót készítsen John-ról. Az emlékezetes képen eredetileg Yoko nem lett volna rajta, ha John nem ragaszkodik hozzá. A fotózás végeztével John egy rádióinterjút adott (ami később az utolsó interjújaként is ismert) és kora este Yoko-val a Record Plant Studio-ba mentek, hogy a “Walking on thin ice” című Yoko dal utómunkálatait végezzék. Lennon és Yoko az őket váró limuzin felé sétálva autogram kérőkkel találkozott – akkoriban ez a jelenség ott megszokott volt -, akik között ott volt Mark David Chapman is. John a Double Fantasy albumot írta alá Chapmannek amit Paul Goresh Lennon rajongó és fotós meg is örökített. Lennon barátságos volt rajongóival és szívesen vette, ha autogram-ot kérnek tőle, egy korábbi interjújában el is mondta, hogy “az emberek odajönnek autogramért, vagy csak köszönni, de nem zavarnak…”250px-JohnLennonpeace

A stúdiómunkálatok végeztével Lennonék haza indultak és a limuzinból a 72. utcában szálltak ki, nem hajtottak a dakota ház biztonságos, zárt udvarára (John minél előbb jóéjszakát akart kívánni akkor 5 éves Sean fiának). Chapman ekkor egy árnyékos zugból előbújva Lennon hátára célozva 5 lövést adott le. Az első golyó célt tévesztett, de a másik négy eltalálta Lennont a bal vállán és háta bal felén. A Roosevelt Hospitalban az orvosok 20 percen keresztül próbálkoztak újraélesztéssel, de a sebek nagyon súlyosak voltak és ekkorra John 80%-os vérveszteséget szenvedett. Az orvosok szerint egy ilyen támadást akkor sem lehetett volna túlélni, ha az egy műtőágyon, egy csapat készültségben lévő sebész specialista jelenlétében történik, tehát a halál gyakorlatilag percekkel a lövések után már

Lennon halálának bejelentése világszerte hatalmas gyászt váltott ki. Yoko – mivel a Dakota Ház előtti, folyamatosan éneklő tömegtől Sean nem tudott aludni – december 14-re hirdetett megemlékezést John-ról és hívta a gyászoló tömeget a New York-i Central Park-ba. Aznap emberek milliói álltak meg tízperces néma imádságra. 30 ezren Liverpool-ban és 225 ezren gyűltek össze New York közepén.

Zenész barátai is megemlékeztek John-ról. Leghíresebb ezek közül Paul McCartney Here Today, valamint George Harrison All Those Years ago című száma. Lennonról többek között megemlékezett még egy-egy számmal Elton John, David Bowie, David Gilmour (Pink Floyd). A Queen együttes Lennon halála utáni napokban turnéállomásain eljátszotta az Imagine című számot.

McCartney nemrég úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten frusztrálta, hogy milyen irányt vett Lennon általános megítélése a halálát követően: “A The Beatles feloszlása után George elkészítette a szólóanyagát, akárcsak John, Ringo, vagy én. Egyelőek voltunk. Azonban miután Johnt lelőtték, a közvélemény egy egészen fura irányt vett: John mártírrá vált. Egy újabb Kennedyvé.

Majd hozzátette: “Egyre jobban zavart, hogy az emberek azt hajtogatták, hogy Ő volt a The Beatles! George, Ringo és én pedig szinte szégyenkezve próbáltuk felhívni arra a figyelmet, hogy de hiszen egy éve még egyenlőek voltunk a The Beatles-en belül”.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE