Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

Fontos űrkísérlet előtt a SpaceX

|

A SpaceX már egy ideje biztató kísérleteket folytat a Falcon 9 rakéta újrafelhasználását célzó puha landolással. Eddig egy tengeren, egy tutajra próbáltak leszállni. A kísérletek biztatóak voltak, de a rakétafokozatok felborultak.  Most a szárazföldön ismételnék meg a biztonságos leszállást.

A SpaceX cég már e hónap közepén, nagy valószínűséggel december 15-én kerítene sort az újabb kísérletre, amelynek során, a Falcon 9 visszatérő egysége a Cape Canaveral bázison landolna. Elon Musk reményei szerint sikeresen. Ez korábban nem sikerült Elon Musk cégének, amit többek között azzal magyaráztak, hogy a tenger mozgása, valamint a nem ideális időjárási viszonyok, így például az oldalszél is megnehezítette a puha landolást.  091231-spacex-elon-02

Az is igaz, hogy a rakéta sem működött tökéletesen. Június óta nem bocsájtottak fel újabb rakétát, az akkor bekövetkezett baleset után a hibaelhárításra, és annak, okának a felderítésére fordítottak minden figyelmet.

A SpaceX számára fontos, hogy sikeres legyen a kísérlet. Erre az említett kudarcok, és a rivális cég a Blue Origin sikeres kísérlete miatt is szükség van erre.

A december közepi felbocsájtással néhány kereskedelmi célú műholdat állítanak pályára. A startra a Kennedy Űrközpont 39A jelzésű kilövőállásáról kerül majd sor. Ez a kilövőállás lesz a későbbi küldetések és az űrhajósokkal lezajló expedíciók bázisa is.

Elon Musk gratulált a Blue Origin sikere kapcsán, de megjegyezte, hogy az ő feladatuk jóval bonyolultabb, hiszen a Falcon 9 esetében nem szuborbitális pályáról van szó. Ezért jóval több üzemanyag szükségeltetik a fellövéshez, ami a visszatérést is megnehezíti.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE