Ez-az-amaz, Kiemelt

Luca és a boszorkányok

|

Lúcia a magyar Luca- név a Lux – világosság szóból származik, s ünnepét az Egyház nem véletlenül tette  december 13-ra. E nap ugyanis a Gergely-naptár bevezetése előtt az esztendő legrövidebb, és a legsötétebb napja volt. Abban az időben a téli napforduló napját is jelentette.

A néphit úgy tartotta, hogy ez a nap a boszorkányok napja, ezért a nők számára tiltott volt bizonyos munkák végzése; nem lehetett fonni és varrni, mosni, de még kenyeret sütni sem, mert a kenyér kővé vált volna.boszi

A Luca-alak a sötétség miatt átalakult Luca-boszorkánnyá. A bűbájosok, boszorkányok, rontások ellen úgy védekeztek, hogy Luca előestéjén minden ajtót, ablakot zárva tartottak a gonosz ellen. A kulcslyukba dugott fokhagyma, a bal ajtófélfába vágott kés és a keresztbe állított söprű is elriasztotta őket.

Egyes vidékeken fokhagymával rajzoltak keresztet az ólak ajtajára, s közben mondogatták: “Luca, Luca, távol légy!” A seprűket is eldugták a boszorkányok elől.

E napon sem kölcsönadni, sem kölcsönkérni nem volt szabad, nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön. Akárcsak a téli ünnepkör más napjain, ilyenkor is jósoltak az első látogatóból a várható állatszaporulatra. Ha Luca reggelén férfi lép először a házba, akkor a szaporodás bika lesz, s ha nő, akkor a szaporodás ünő lesz.

Luca napkor, ha megverjük a diófát, következő évben jó termés lesz. Sok helyütt Luca estéjén – Luca segítségével készítik el a gyógyfüvekből az orvosságokat az állatoknak. A néphagyományban igen jelentős nap, Luca méhében hordozza az újesztendő reménységeit, igaz gondjait és próbatételeit is.

lucaszek3

Lucaszék

Luca-napon kezdtek hozzá a három- vagy négylábú Luca széke készítéséhez is, melyet tizenhárom különböző típusú fából karácsonyig kellett elkészíteni. Szöget nem használhattak hozzá. Karácsonykor, az éjféli misén felálltak rá, mert erről lehetett meglátni a boszorkányokat.

A templomból futva igyekeztek hazaérni az emberek, és közben mákot szórtak maguk mögé a boszorkányok elriasztására. A széket aztán el kellett égetni.

A Luca-naptárat, mely 12 napból állt időjárásjóslása használták. A 12 nap a 12 hónapot jelentette. Ebből következtettek a következő év időjárására.

lucabuza3

Luca búza

Luca-búzát is ekkor vetettek, csíráztattak, amelyek karácsony tájára kizöldültek, ebből a következő évi termést lehetett megjósolni, de a valahol meg a karácsonyi asztali is díszítették ezzel a kikelt búzával, egyes vidékeken szalaggal kötötték át és gyertyát raktak közé.

Végül a Luca napi “alakoskodásról” pár szót: fiatalabb lányok, legények egyedül vagy csapatba verődve arcukat belisztezve vagy bekormozva, hogy ne legyen felismerhető, lisztbe mártott seprűvel sepregettek, tyúkokat, gyerekeket ijesztgettek.

Az igazi boszorkányok úgy néznek ki, mint egy átlagember, ezért nehéz ránézésre megállapítani a kilétüket. Praktikák természetesen léteznek, viszont még ma nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy 100%-osan le tudjunk leplezni egy boszorkányt.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE