Kiemelt, Mindennapi tudomány

A Fény legyőzi a sötétséget

|

December 21-én napnyugtakor kezdetét vette az év leghosszabb éjszakája, és ma hajnalban bekövetkezett a téli napforduló.  Ezzel megkezdődött a csillagászati tél. A téli napforduló (szolszticium) akkor következik be, amikor a földi egyenlítőtől délre tartózkodik a Nap, így nálunk is a legalacsonyabban delel a központi csillagunk.

Az éjszakák most a leghosszabbak. A napfordulótól kezdve egyre hosszabbodnak a nappalok. A fény újjászületik, napról napra erősödik. A fény és a sötétség közti örök harcban ismét a Fény kerekedik felül.

Most így év-vége felé, amikor a leghosszabbak az éjszakák, a legnagyobb a külső világban a sötétség – ekkor a legnagyobb a fényesség a talán a belső világunkban. Három nappal karácsony előtt. Az örök természet belekezd a téli, látszólag halott időszakába. Az Ember ekkor tudja véghezvinni a legnagyobb belső munkáit. Nem véletlen, hogy minden ősi nép emlékezetében él a napforduló ünnepe. A Fény ünnepe.telinapfordulo

Figyeljük meg karácsony és az újév első napjaiban a napkelték-napnyugták időpontjait. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a téli napfordulóig több napon át az“álló napnyugta” karácsonytól egyre későbbre tolódik, míg a napkelték időpontjai több napon át is azonosak maradnak és csak január végén, kezd a Nap egyre korábban kelni.

Magyarországról nézve ilyenkor a Nap 19º magasan delel, és csak 8 órán keresztül van világos. Az északi sarkkörön ezen az egyetlen napon a Nap nem kel fel, míg a déli sarkkörön nem nyugszik le.

Jézus születésének napja időszámításunk szerint 130 körül kezdett kapcsolódni a napfordulóünnepekhez. A keresztények római vezetője ugyanis ekkor rendelte el a neves nap köszöntését, akkor még külön ünnepként. A fény megújulásáról a Sol Invictus, azaz a legyőzhetetlen nap ünnepén továbbra is megemlékeztek a pogány rómaiak, méghozzá pontosan december 25-én. Ugyanis hitük szerint ugyanis ekkor született újjá Mithrász napisten. Valószínűleg e miatt az ünnep miatt került Jézus születésnapja is december 25-re. Hogy a vallási kultúrák közti keveredés miatt történt ez, vagy a keresztények tudatosan megpróbálták elnyomni Sol Invictus ünnepét, nem tudni pontosan. A 325-ös niceai zsinaton már szó esett arról, hogy Jézus születésének ünnepe elváljon a január 6-án tartott Vízkereszttől. 350-ben I. Gyula pápa elrendelte, hogy Jézus születésének ünnepe december 25. legyen. Innentől kezdve a téli napforduló ünnep keresztény tartalmat kapott.

A döntés a keresztények körében sem aratott osztatlan tetszést. Vita bontakozott ki a Megváltó születésének időpontjáról. A legtöbben január elején ünnepelték Jézus születését, az egyiptomi koptok pedig tavasszal. A bibliai leírásokban szereplő történelmi adatokból és utalásokból egyébként a történészek szerint az következik, hogy még az év sem stimmel, Jézus valójában az időszámítás kezdete előtt hét évvel született.

Fontos megjegyezni, hogy a Sol Invictus ünnepségek első napja a mai naptár szerint december 21-re esett. Ez az akkor használatos Julián naptár szerint december 25. volt. Amikor évszázadokkal később Európában bevezették a Gergely-naptárt, az ünnep dátuma december 25. maradt. Annak ellenére, hogy a téli napforduló nem erre a napra esik.

Mától a Fény legyőzi a sötétséget.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE