Ez-az-amaz, Pilvax Primőr

A pálinkafőzés „Világosa”

|

Orbán Viktor a választási kampányban megígérte, majd a fülkeforradalom után néhány hónappal már be is jelentette, hogy „sikerült egy 90 éves szabadságharcot lezárni, mivel a vidéki magyar emberek 90 év óta hadakoztak a mindenkori magyar állammal, hogy a pálinkafőzés szabadságát a maguk számára megszerezhessék”.

Az Orbán-kormány adómentessé tette az otthoni, amatőr pálinkafőzést.  Minden nagykorú magyar állampolgár 50 liter, 86 fokos pálinkát főzhetett otthon adómentesen Az áruházak polcain hamar meg is jelentek a különböző méretű pálinkafőző berendezése. AzEmberek figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a bérfőzdékben is adómentesen lehetett ugyanannyi pálinkát főzetni. A magyar virtus szerint inkább otthon főzték a Nemzeti Nedűt.palinkafozo4

Tudni lehetett, hogy ez a szabályozás uniós joggal nem harmonizál. Már akkor tutira lehetett venni, hogy ez a „szabadságharc” el fog bukni. Négy évig volt adómentes a házipálinka-főzés. Magyarország az Európai Bíróságon sem tudta azt megvédeni a fülkeforradalom nagy vívmányt. Amikor elbukott a „pálinka szabadságharca”, a kormány a 2010 előttinél is magasabb adóval terhelte a bérpálinkafőzést, s a helyzetet tovább rontva, idén a házi főzés után évi 1000 Ft átalányadót kell fizetni. A korábban a munkát alig győző bérfőzők immár naphosszat üldögélhetnek a hideg üstjeik előtt, s 2015 első háromnegyed évében a drasztikusan megemelt adó ellenére is kevesebbet fizettek be az államnak, mint egy évvel korábban csak a főzési díj utáni áfaként! Ez a rendszer az eddiginél is súlyosabb károkat okozott a magyar pálinkának.

 1. január 1-től már az első liter főzése is adóköteles lett. A bérfőzési szeszadó tétele literenként 835 forint, 86 liter fölött 1667 forint. Mindezt figyelembe véve egy liter 50 fokos pálinka bérfőzési költsége – ez magába foglalja a szeszadót is – 1500–1700 forint között alakult a múlt évben.

Világos, hogy idén januárban új közterhet vezettek be, a magán pálinkafőzésre az adójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a NAV-tól. Egy adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt.

Így bukott  el egy szóvirág szabadságharc.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. teal and purple wedding invitations

  This may be true but that doesn’t stop my cat from wanting to eat sweet things all the There must be other flavours they can get from sweet things that makes them want to eat/drink

  ↑ LinkVálasz
 2. Shanna

  Maybe then you could say,The essential result of leftist policies is rule by bureaucrats . There’s a lot more accuracy to that at least as regards Europe, the best example of democratic socialism available today. It makes some intuitive sense insofar as redistribution requires a large burguacracy.Thoueh I’m not sure how to class Hugo Chavez, who seems pretty much like an old-fashioned strongman.

  ↑ LinkVálasz
 3. Leatrice

  I had no idea how to approach this berone-fow I’m locked and loaded.

  ↑ LinkVálasz
 4. zengő

  választási fogás volt úgy mint a többi igéret

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE