Kiemelt, Pécsi hírek

Január 18-tól járható lesz a legrövidebb pécsi elkerülő út

|

Jövő hétfőn adják át forgalomnak a pécsi 25 emeletes, magasház néven emlegetett épület bontása keretében kialakított ideiglenes elkerülő utat – tájékoztatta a kivitelező konzorcium hétfőn az MTI-t.

 A Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. közleményében azt írta, hogy megkezdődött a Hungária úti, száz méter hosszú elkerülő útszakasz műszaki átadása és forgalomba helyezési eljárása. A korábban használt szakaszt január 18-án reggel hat órakor lezárják.
elkerülőAz elkerülő úton legfeljebb óránkénti 20 kilométeres sebességgel lehet majd haladni. Az útszakaszon – a tömegközlekedést kivéve – 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem közlekedhetnek. Hozzáfűzték, folytatódik az elkerülő út melletti fedett gyalogosfolyosó építése.
Az épület tényleges bontása március elejéig indul meg – olvasható a közleményben.
A bontás a legfelső szinttől indul, az épületszerkezeti elemeket szétdarabolják. Ehhez az épület keleti homlokzatánál felállítják Magyarország egyik legmagasabb toronydaruját. A balesetveszély csökkentése érdekében Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül.
A 25 emeletes ház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, amelyet azonban többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült hasznosítani. A magasház átalakítására vonatkozó tervekkel kapcsolatos számítások szerint az ingatlan rekonstrukciója és a fenntartás többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.
magasházAz épület állaga idővel ismét leromlott, és a veszélyessé váló épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.
Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte, hogy a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ami mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

(forrás: MTI)

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. zat

    Vajon összekötik az óvoda és a könyvtár előtti utcával? Vagy csak a petőfiről lehet majd behajtani az ovihoz egy zsákutcába??

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE