Gasztro bűn

A húsvéti tojásfőzés “rejtelmei”

|

Disszertáltam már egyszerű ételek elkészítéséből, mint a zsíros kenyér, vagy a zacskós puding.

Most beavatlak benneteket a húsvéti tojás főzés titkaiba. Nem, mintha a sima reggelire főzött tojás fortélyai más lenne, de ez tojásmégis csak rituális. Alfától indulok és majd az omegával végzek. A kiindulási pont abszolút: a tojást nem a nyúl tojja. A befejezés relatív. És ez a relativitást sok tényező befolyásolja, de ha valaki ezekkel tisztában van, akkor a húsvéti főtt tojás elkészítése nem fog komoly szellemi erőfeszítést igényelni.

Tudni kell, a tojás nem gumiból van. Rugalmassága behatárolt. Kisebb ütésre már reped, fél méter magasságból a gravitáció hatása töréssel párosul.

töltöttTételezzük fel, hogy a tojást nem ejtjük el. Fogunk egy kisebb-nagyobb fazekat-lábast, ennek nagyságát egzakt módon meghatározza a tojások száma. Elhelyezzük a tojásokat az edényben, még nyers állapotban. Felöntjük annyi sonkalével, hogy ellepje. (ha festeni akarjátok, akkor nem sonkalébe) Majd hőfokot adunk alája. Forrástól számított akárhány percen belül készen van. A húsvéti tojás nem lehet lágy, tehát legalább öt percig kell főzni. Azokat a tojásokat, melyekből a forró vízben kiscsibék szeretnének menekülni, dobjátok ki. Ne a kiscsibét, mert az még később tojást fog tojni. Ezzel eljutottunk az omegáig. A tojást a csirke tojja.

Miután megfőtt a tojás, a héja gyors és szakszerű lebontásához hideg vizet kell önteni rá.

Apró kis ütögetésekkel kell megtörni a tojás háját, majd finoman lehántani, legegyszerűbb műkörömmel.

kalácsÉs aki még ezt bonyolítani akarja, meg is töltheti a tojásokat. Pofon egyszerű és nagyon finom. A tölteléknek csak a fantázia szab határt, én most azt írom, ahogy én készítettem el.

A tojást hosszában kettévágom, a sárgáját kiszedem. Összekeverem apróra vágott medvehagymával és snidlinggel. Kevés tejföl, kevés mustár és még kevesebb wasabi. Só, bors. Ezután visszatöltöm a tojásokba, megszórom apró snidlinggel, egy pötty piros arany, vagy torma díszítésnek, és kész.

Persze, ahogy Balu mondaná, egy-két kiló főtt sonka sem árt mellé.

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE