Kiemelt, Patacsi Pilvax

Jó lenne egy körforgalom a patacsi keresztnél!

|

Két évvel ezelőtt már próbáltam felhívni a figyelmet egy veszélyes közlekedési csomópontra, kajakból nem történt semmi, most ismét megpróbálom, a Pellérdi út és a Fő utca kereszteződése minden autósnak egy készülő bomba, aki szeretne körforgalomkifordulni a körforgalom után balra. Ugyanis jobb oldalra semmit nem lehet kilátni az itt parkoló autók miatt. Nincs ugyan kint parkolni tilos tábla, de egy kereszteződésnél ez akkor sem túl normális. Két éve számoltam össze üres időmben az áthaladó forgalmat délután három és négy óra között. Az eredmény lesújtó, a patacsi kis faluhoz képest.

Délután három és négy óra között, és ez még nem a csúcsforgalom, a következő adatok születtek. Néha gondban voltam, mert csak a két kezem tíz ujján tudtam számolni, és a maradékot mindig fejben kellett tartanom. Ebben az időszakban 10 perc alatt 73 közlekedési eszköz (a bicikliket nem számoltam) haladt keresztül a csomóponton. Ez még az én jogászi matematikám szerint is egy óra alatt 438 jármű.

4 és 5 óra között ez a szám 112 volt. Vagyis óránként 672 jármű. Sok ez, vagy kevés? Döntse el mindenki. 5 óra után is még 528 járművet számoltam egy óra alatt. Biztos nem akkora a forgalom, mint a belvárosi csomópontokban, de Patacs mégis csak egy kis falu a városban, nekünk ez már sok, sőt állítom, hogy életveszélyes is, függetlenül attól, hogy komolyabb tragédia még nem történt. Nem vagyok közlekedési szakmérnök, de mibe kerülne egy kis körforgalom? Biztos kevesebbe, mint néhány autóroncs, vagy ne adj isten egy ember élete. Nagy helyet nem igényelne, a kialakításhoz meg van a terület, akárcsak a Petőfi-Kodály és Ifjúság utcáknál, ott bevált, pedig a forgalom kisebb, mint Patacson.

Egyébként olcsóbb és bevált megoldás is van. A horvátoknál látom mostanában egyre több helyen, hogy nincs is középen körsziget, csak festenek. Középre a kis kört, köréje egy nagyobb kört, sávot és kitáblázzák. És meg fogtok lepődni, a horvátoknál ez működik. Jó, persze, egy balkáni nép megteheti, hogy ilyen primitív módszerekkel oldja meg a közlekedést, de nem lehetne elgondolkodni ezen Pécs városának is? Persze tudom, nem fogja ez meghatni a kerület képviselőjét, és nem is fogja beterjeszteni még gondolat szintjén sem ezt az elképzelést a város fejlesztési tervei közé, én pedig majd egy év múlva ismét írok róla, de gondoltam megpróbálom.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Doki

  Ebben lehet igazság, bár ritkán közlekedem arra, ezek szerint az túl kicsi? Vagy a forgalom olyan nagy?

  ↑ LinkVálasz
 2. Varga Tibor

  Ha úgy gondolja hogy a fent említett körforgalom 1 álom akkor szíveskedjen reggel 07.05 perckor el indulni Patacsról az említett körforgalmat érintve az Ágoston térre menni.
  Ez a Km szerint nem lehetne 10 percnél több.de mivel el indulni sem tud a többség nem hogy a körforgalomban közlekedni inkább ne akarjon Patacson is ilyen nehéz feladatot hárítani az ottani úrvezető társadalomra mert a 10 perces út haza felé is 40 perc lesz!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE