Kiemelt, Magyar Közélet

Népszerű lett az alanyi jogon járó alapjövedelem gondolata

|

Az utóbbi időben nagy sláger az alanyi jogon járó alapjövedelem gondolata. Finnország már tavaly a parlament elé vitte, Dániában is kísérleteztek vele, Svájcban népszavazás lesz róla, bár ott a kormány és a parlament nem támogatja. Szakértők véleménye is megoszlik róla. Többen azt mondják, bevezetésével megszűnne a jelenleg szinte átláthatatlan magyar segélyezési és ellátási rendszer, egyszerűsödne a bürokrácia, csökkenne a szegénység. Mások szerint az-  alapjövedelem mértékétől függően persze- csak egy szűk rétegnek lenne jó, hiszen az alanyi jogon járó alapjövedelemalapjövedelem bevezetésével a bérek csökkennének és az alapjövedelemmel érnék el a jelenlegi szintet (kompenzálná az alapjövedelem a jelenlegi béreket), igaz, ez akkor is járna, ha az ember elveszíti a munkáját, és azért a jelenlegi segélynél magasabb lenne. Európában az elmúlt hónapokban végeztek felmérést az alapjövedelem lakossági megítélésről, a lakosság nagy százalékban támogatta Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, és persze Magyarországon is (nálunk volt a legmagasabb, 71 %-os a támogatottság) A részletekbe nem ,egyek bele, mert részletes , és nagyon jó tanulmányok olvashatók erről a különböző internetes portálokon. (index, hvg, vg) de talán kevesen tudják, hogy nálunk népszavazást is kezdeményeztek már ebben az ügyben. Még pedig nem is akárkik.

Az Opre roma párt népszavazást kezdeményezett a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért; a referendum elindításához szükséges dokumentumokat 2016. márciusban nyújtották be a Nemzeti Választási Irodához.

Az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt népszavazási kezdeményezése arról szól, hogy minden magyar állampolgárnak, aki magyarországi bejelentett lakhellyel rendelkezik, kapjon havi nettó 100 ezer, a gyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 ezer forintot, mint alanyi jogon járó juttatást.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott kérdésük így szól: “Akarja-e, hogy minden magyar állampolgár – aki magyarországi, bejelentett lakóhellyel rendelkezik – havi nettó 100 000 Ft, a kisgyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 000 Ft alanyi jogon járó juttatást kapjanak?”

alap2Kamarás István, a párt elnöke az országos népszavazási kezdeményezés benyújtását követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: nagyon sok kilátástalanságban élő szegény ember van Magyarországon, akiken pártjuk ily módon szeretne segíteni. Meggyőződése, ebből az összegből szociális létbiztonságot lehetne teremteni Magyarországon, és ebből a magyar költségvetés számára minimálisnak tekinthető összegből egy ember, vagy egy család tisztességes szegénységben tudna élni. A roma politikus úgy fogalmazott: ez az összeg állampolgári jogon járó juttatás, nem pedig szociális segély kell legyen, mert az ilyen jellegű címkézés alatti támogatás megalázó.

A pártelnök kijelentette: ez nem cigánykérdés, mert nagyon sok szegény ember él Magyarországon, akikről sem a politikai, sem pedig a gazdasági eleit nem kíván gondoskodni, holott ők kényszerítették ezeket az embereket ebbe a helyzetbe azzal, hogy az elmúlt 25 évben hatalmas vagyonokat halmoztak fel, és a tartós, piaci alapú fogalakoztatást nem tudták és nem akarták megteremteni.

alap3Az Opre roma párt elnöke bízik abban, hogy” fölülkerekedik a józan ész”, és annak ellenére, hogy népszavazási kezdeményezésük érinti ugyan a költségvetés kérdését, az Országos Választási Bizottság utat enged, és megkezdhetik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését, hogy bevezethessék Magyarországon az alanyi jogon járó alapjövedelmet.

A feltétel nélküli alapjövedelem egy gazdaságpolitikai eszköz, a társadalombiztosítás olyan javasolt rendszere, melyben a politikai közösség összes tagja, vagyis minden állampolgár egyéni alapon és feltétel nélkül rendszeresen fizetett jövedelemre jogosult. Az állampolgárság követelményén túl az alapjövedelem nincs feltételekhez kötve. Így nincs rászorultsági vizsgálat sem; a leggazdagabb és a legszegényebb polgárok egyaránt megkapnák.. A feltétel nélküli alapjövedelem nem tévesztendő össze az államilag garantált minimális jövedelemmel. Szili Katalin egykori házelnök, független parlamenti képviselőként 2013. szeptember 3-án határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek A feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetési lehetőségének vizsgálatáról címmel. Erről a Parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága szeptember 23-án tárgyalt, de a javaslatot végül nem vették tárgysorozatba.

(forrás: romnet.hu)

Frissítés: Finnországban közben már bevezették, és kedvező a fogadtatása, illetve a megítélése.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE