A rock örök

A legszebb karácsonyi zenék

|

A karácsonyi ünnepeket a zene is színesíti. Régen, őseink a karácsonyfán lévő gyertyák meggyújtásakor elénekelték a „Meggyből az angyalt”, vagy a „Csendes éjt”. Ma ugyanezt meghallgatjuk a technika segítségével. Ebben a pár napban a rádiókból is karácsonyi dalok szólnak, mert a zene is a békesség, szeretet kifejezése lehet. Minden kornak, generációnak megvan a maga karácsonyi zenéje.

A teljesség igénye nélkül megpróbálom összerakni azokat a karácsonyi dalokat, melyeket én – de esetleg ti is – szívesen hallgatok ilyenkor. Nálunk, a családban az a hagyomány alakult ki, hogy a klasszikusnak számító dalokat, mint a „Csendes éj”, „Pásztorok, Pásztorok”, vagy a „Meggyből az angyal”, csak a szent estén hangzik fel. De egyébként, esténként, amikor mindenki együtt van, és főleg az adventi vasárnapokon, a gyertyák meggyújtása mellett a zene is szól.

A „Csendes éjt” szinte mindenki énekelte a nagy sztárok közül. Frank Sinatra, Bing Crosby, Enya, Celin Dion, Perry Como, még Elvis is. És a „Jinggle Bell”t is.

Ma már halhatatlan Bing Crosby „White Christmas” című dala. (az azonos című film is nagyon szép). A film többi zenéje is. Szinte nincs olyan világsztár, aki legalább egyszer el nem énekelte volna. Az amerikai musical nagy sztárjai mind énekeltek karácsonyi dalt. Crosby Louis Armstronggal a „Now you has Jazz”, „Santa Claus coming to Town”.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tRYPWlyUZk]

Frank Sinatra: „Have Yourself a Marry Little Christmas” Bing Crosbyval, „Let it Snow”,

Nem maradt el ebben a rock sem. Számtalan karácsonyi dal íródott, szinte minden előadónak volt-van karácsonyi dala. Még az olyan keménynek számító rock zenekarok, mint a Slade, vagy a Mud is csinált ilyen zenét. De nem csinált a Led Zeppelin, a Deep Purple és a többi nagyon kemény.

Wham: egyetlen dallal lett nagyon híres, „Last Christmas” Ezután futottak be, bár én nem vagyok nagy Georg Michel rajongó. De ez jó volt.

John Lennon: „Happy Xmas (War is over)” Nálam a csúcs. A legszebb karácsonyi zene.

http://www.youtube.com/watch?v=hb2YSAVHmIE

Celin Dion: ugyanezt énekelte, nem lehet elrontani. Csak kicsit más.

Enya: kelta nyelven a „Csendes éj” Hát, egy csoda. Amúgy a kelta (ír) zene fantasztikusan kellemes, van még egy kedvencem, a Pogo. Nekik is van egy hangulatos karácsonyi daluk, régen sokat ment tévén, rádión.

Elvis: a király nem maradhat ki, hisz nagyon sok karácsonyi dala van. Nem ragozom, mindegyik nagyon jó, de legalábbis egyforma. „I’ll be Home for Christmas”. „Blue Christmas”

Perry Como: Christmas Dream

Emerson Lake and Palmer: Believe in Father Christmas”

Carpenters: Marry Christmas, Darling”

Mariah Carey: „All I wont for Christmas Is you”

Johnny Cashnek is van egy csodálatos, country stílusú karácsonyi albuma.

És a magyarok: Nem lehet kihagyni a Piramist, és Révész Sándort. „Ajándék.” A magyar karácsonyi zenei kínálat gyöngyszeme. Még Révész érces hangjával is. Vagy inkább, sőt főleg.

Vannak még futottak és hallgathatóak: Neoton Familia, Szandi. És van, akit sokan nem szeretnek és most lehet, hogy elátkoznak, de nekem Zámbó Jimmy karácsonyi albuma nagyon bejön. A hangját senki nem vonhatja kétségbe, a többit hagyjuk. Ez a lemeze szerintem nagyon hallgatható.

És akik nem futnak, de baromi jók: Bojtorjánnak több karácsonyi albuma jelent meg, nagyon jó mindegyik.

Kormorán és a „Téli csillag” meséje. (Bethlehemi csillag) Tele nagy magyar énekesekkel, Vikidál, Deák Bill, Varga Miklós és jobbnál jobb színészek, színésznők énekelnek megzenésített magyar verseket. Adyt, Juhász Gyulát, Galambosi Lászlót, József Attilát. Gyerekeknek főleg ajánlom.

És van még egy kedvencem, bár ez nem karácsonyi. Sokan már nem is ismerhetik: Baksa Sós Jánossal a Kex zenekar: „Család”. De illik az ünnep hangulatába.

A gyerekek kedvenceit se felejtsük el: „Hull a pelyhes fehér hó, Suttog a fenyves” és a többi.

És az új kedvencem: Celtic Thunder. Nagyon szeretem az íreket, az ír zenét, és az ír sört, ír wiskyt. Gyönyörű karácsonyi lemezük van, sok oldalról lehet lementeni ingyen. Ajánlom nyugodt szívvel mindenkinek, aki szereti a lágy zenét.

http://www.youtube.com/watch?v=SzJcrh4Csw0&playnext=1&list=PL446A77CCDDBFDA71

Biztos sokat kihagytam, van olyan amit én nem is ismerek, de nem is akartam (tudtam volna) teljes körű listát nyújtani. Mindenki mást szeret, de ha bármilyen zene ilyenkor megfog benneteket és eszetekbe juttatja a szeretetet, a csendet és a békességet, akkor már érdemes hallgatni.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE