Ez-az-amaz, Kiemelt

Az Adria szigetei 3. Korčula

|

Korculára Pécsről két út vezet. Vagy Bosznián mész keresztül, ez a rövidebb, de rázósabb, főleg a bosnyák rendőrök mániája miatt, mert imádják büntetni a gyorshajtókat, így csak 670 km. A nyugodtabb, de hosszabb út a horvátokon keresztül vezet, így halál pontosan 998 km Pécstől. Szóval elég messze van, rojtosra ülöd a korculafenekedet, de érdemes. Korcula nálam csak a harmadik legszebb sziget, de Korcula városa az első helyen van. Szerintem szebb, mint Dubrovnik. Sajnos olyan régen voltunk ott, amikor még nem volt digitális fényképezőgépem, ezért nincsenek saját fényképeim sem, amit feltehetnék, maradnak a netről lementett képek.

Az utat egyébként le lehet rövidíteni, ha Drvenikből átmentek Hvar szigetre, Sucurajba és onnan tovább komppal, vagy ha  ha Plocéből átmentek komppal Trpanjba, de a komp drága. És akkor nem látjátok Stone-t. Pedig azt érdemes megnézni. A Peljesac félsziget kapuja, nagy várfalakkal övezve.

Ez Európa leghosszabbjának számító monumentális városfala (5,5 km), és a gyönyörű, érintetlen természeti környezet harmonikusan illeszkedik bele Mali és Veliki Ston

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

városi architektúrájába. A turistákat különösképpen vonzza a vidék gasztronómiai különlegessége, amely főként a Malostoni-öbölből származó, főként fekete kagylóból és osztrigából álló hatalmas kagylóválasztékban, valamint a Dingač és Postup lokációkról származó csúcsminőségű borok választékában érhető tetten. Veliki Stone-t 1996-ban egy földrengés szinte a porba döngölte, még mai is újítják fel.

A kb. 47 kilométer hosszú és 8 kilométer széles  Korčula, az Adria egyik legzöldebb szigete, és 16 ezer lakosával a második legnépesebb horvát sziget Krk után, valamint az egyik legnépszerűbb, és leglátogatottabb horvátországi célpont. Középkori házai, szűk sikátorai, és gyönyörű természeti környezete az egyik legszebb, sokak szerint “a” legszebb horvát szigetté teszik. A sziget szépsége, sok napsütéses órája, és csodálatos környezete nem csak ma vonzza a turistákat: itt már az újkőkorban is laktak, majd megjelentek a görögök, a rómaiak, és a velenceiek, mely népek egyedülállóan gazdag kulturális emlékeit szigetszerte felfedezhetjük. A sziget szépségét az a legenda is bizonyítja, mely szerint Poszeidón, a tenger istene a gyönyörű Kerkyrának ezt a szép Korcula-Lumbardaszigetet adományozta. A sziget nagy részén mediterrán növényzetet találhatunk, és a sziget borai is kiválóak. Korculát sokszor “kis Dubrovniknak” hívják, és sok tekintetben tényleg elképesztő a hasonlóság.

Korčula azon kevés helyek egyike a mediterrán térségben, ahol még élnek a vitézi játékok hagyományai, melynek szabályai még a középkorból hagyományozódtak. Piros-fekete korhű viseletben egymással szemben felsorakozott hadseregek versengenek egymással a kiválasztott lány kegyeiért. Míg a fehér korčulai kővel kirakott főtéren felsorakozott harcosok vívnak, a nézők visszarepülnek az időben a XIV. századba, amikor a szigeten megteremtődtek a vitézi játék hagyományai. Ez a Moreska, amelyet minden évben július 29-én, Szent Tódor napján tartanak meg.

Az máig vitatott, hogy Marco Polo itt született-e. Korcula azt mondja igen, van is normal_Korcula_01emlékháza, de megnézni nem érdemes, semmilyen. De a város, Korcula egy csoda a sikátoraival, ágyúival, a főtérrel, a pálmafákkal, a városfallal, a nyüzsgő életével. Pag után nekem a második legnyüzsgőbb dalmát város volt. Ékszerdoboz, csoda, kihagyhatatlan.

A sziget legszebb strandja Lumbarda mellett van, aranyhomokos öböl, csak kicsit messze. Mi gyalog jártunk oda minden nap, kb 15

Prizna strand Lumbarda

Prizna strand Lumbarda

perc séta a szőlőültetvények között, de érdemes, mert kellemes séta. Autóval is mehettek, mert van parkoló a strand mellett, 12 kuna egy napra, nem veszélyes.

Tavaly ismét voltunk a Pelješacon, jó pár éve már nem járunk autópályán, aki szereti a szép tájakat, és nem akar fizetni pályadíjat, annak javaslok egy másik utat, ami kilométerben rövidebb, és legfeljebb egy félórával hosszabb. Kutina utána Sisak, Glina, Slunj (itt meg kell állni, mert ez már a „kis-Plitvice”, csodálatos kisváros a házak alatt átfutó kis vízesésekkel, patakokkal) Plitvice, Udbina, Gračac, Knin, Sinj, Neum, Orebić. Persze a bosnyák út a legrövidebb, és az is csodálatosan szép tájakon visz keresztül.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE