Ez-az-amaz, Kiemelt

Erdélyi tájakon 5.

|

Ismét felkaptattunk a szűk, kanyargós szerpentinen, közben újra megcsodálhattuk az Oltárkövet, és a Békás szorosból visszafelé következett a Gyilkos tó. Ismét Orbán Balázst, a legnagyobb székelyt idézném: „ A legmeglepőbb, a legelragadóbb képek egyike áll előttünk. Még az is, aki felső Olaszország nagyszerű és

Exif_JPEG_420

Svájcnak ünnepelt tavait látta, bámulattal fog e látvány előtt megállni. Nagyobbszerű tüneményt talán igen, de szebbet, vonzóbbat bizonnyal nem rejtenek a havasok keblökben.” Persze Orbán Balázs még a maga természeti szépségében láthatta a tavat, most körbeépül már sok szolgáltató épülettel, kézművesek kirakodóvására, éttermek, büfék sokasága veszi körül, de szépsége így is tagadhatatlan. Csak a tóból meredező fenyőfák lesznek egyre kisebbek, a természeti erők koptatják őket, 1978-ban, amikor itt jártunk, még fél méterre emelkedtek ki, most már alig 25-30 centiméter látszik csak ki. Ha megéheztetek, négy vendéglő is a rendelkezésre áll, a grillezett pisztrángot nem szabad kihagyni, de nagyon finom a grillezett füstölt csülök is. Ne kapkodjatok, kényelmesen sétáljátok körbe a tavat, a parkolóból indulva egészen addig, amíg a Nagy Cohard már szemből látszik, mert onnan a legszebb a tó. Orbán Balázs leírása szerint a Cohard név abból fakad, hogy németek érkeztek és faragni kezdték a sziklát, de túl keménynek tartották. azt mondták „zu hard”, nos innen ered a név. A tó kialakulása két hegyfok összeomlása után keletkezett, melyet gátat alakított ki 1837-ben, elzárta a völgyet, és szép lassan két tiszta vízű patak feltöltötte. A vízből ágaskodó fenyőket a sziklák törték félbe. De a monda, ami a keletkezésről szól, még szebb:

„élt azon a tájon egy gyönyörű lány, Fazekas Eszter: haja fekete volt, szeme szürkészöld, alakja pedig sudár, mint a jegenye. Eszter a gyergyószentmiklósi vásárban találkozott egy daliás legénnyel, akivel azonnal egymásba szerettek. A legény a vásárban égszínkék selyemkendőt vásárolt a lánynak és megkérte, hogy legyen a mátkája. Már az esküvőt tervezték, amikor a legényt elvitték katonának. Eszter hűségesen várt rá, esténként agyagkorsójával kiment a csobogóhoz és ott sóvárgott szerelme után. Itt látta meg a zsiványvezér, aki a nyergébe kapta és elvágtatott vele a sziklák közé, ahol a tanyája volt. Őt is

Exif_JPEG_420

 

megbabonázta a lány szépsége, és aranyat, ezüstöt ígért neki, csak legyen a felesége. Eszter azonban kitartott szerelme mellett. Feldühödött erre a zsiványvezér, és erővel akarta kényszeríteni, hogy legyen a felesége. A lány kétségbeesésében a hegyekhez kiáltott segítségért, akik meghallották a szavát, és a sziklák hatalmas mennydörgéssel indultak meg a völgy felé, magukkal sodorva Esztert és a zsiványvezért is. A legördülő hatalmas sziklák nyomán keletkezett a Gyilkos-tó, aminek a vize napsütésben Eszter szürkészöld szemét tükrözi vissza.”

Visszaúton Korond felé még megálltunk Szovátán, hogy belemerülhessünk a Medve tó csodálatos vízébe, ahol még az úszni nem tudók sem süllyednek el, akkora a sótartalma. ha van időtök, ne csak a tavat látogassátok meg, sétáljatok végig a villasoron, csodálatos épületeket fogtok látni. Nekem most nagy csalódás volt 1978. után a Medve tó, mert pontos kedves, csendes bája veszett el az óriási turizmus miatt. Irtózatos a tömeg, egy tűt nem lehet leejteni, ember, ember hátán, akár a parton, akár a vízben. persze ettől még szép.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE