Kiemelt, Magyar Közélet

Érdemi munka nélkül is lehet szép alpolgármesteri tiszteletdíj.

|

Gondolom, nem mondok újdonságot, ha azt fejtegetem, hogy nemcsak az országgyűlési képviselők nagy része (biztos van kivétel is) veszi fel mindenféle – eredményben soha meg nem nyilvánuló – effektive is tényleges munkavégzés nélkül a jog szerint (sic!) megillető fizetését, hanem alsóbb szinteken is előfordul ez. Mondjuk polgármestereknél, alpolgármestereknél. Nekik január 1-től szépen kistafírungozták a borítékot. Főleg az 500 fő lakosság szám alatti települések főállású polgármestereinek. (miután a társadalmi megbízatású polgármesterek tiszteletdíja a főállású illetmény öven százaléka, értelemszerű, hogy az övüké is nőtt) Több mint 30 éves közigazgatási, ezen belül is 15 éves önkormányzati közigazgatási tapasztalatom (mondta ezt jegyző barátom) azt mondja, sok esetben baranyaez az illetményemelés jogos, sok polgármester, alpolgármester jelentős munkát végez a településéért, megérdemlik. Sajnos tudok kirívó esetet is, itt Baranyában. Mindent név nélkül, csak senki meg ne tudja, de remélem, akire vonatkozik, talán magára ismer. Tehát semmi elfogultság, pártatlan vagyok, mindössze nagyon nem szeretem a gerinctelen, erkölcs, morál és lelkiismeret nélküli csontvázakat. Szóval a tanmese.

Jelenleg egy 500 lakos alatti főállású, tehát nem tiszteletdíjas,  polgármester illetménye (az emelés után) 149.600,-Ft-ról 299.160,-Ft-ra emelkedett. Ez az illetmény jogszabály alapján kötelező és a munkabér védelmére vonatkozó szabály szerint erről nem mondhat le a polgármester. (a tiszteletdíjas polgármesterekre vonatkozó szabályok szerint a polgármester lemondhat a tiszteletdíjáról, vagy a kötelezőnél kevesebbet is kérhet.)

A mesében egy alig 60 lakosú faluról van szó, ahol a polgármester főállású, az alpolgármester tiszteletdíjas. A polgármester tisztességesen végzi munkáját, mozog, intézkedik, jelentős eredményeket ért el az elmúlt két évben, és még akkor is, ha nem túlságosan normális dolog, ha egy ilyen kicsi településnek főállású a polgármestere, be kell látnom, „ár/érték arányban „ a településnek ez jó. Az alpolgármester, aki tiszteletdíjas, egy fűszálat nem mozdított meg a falu érdekében, ennek ellenére, munka nélkül jutott a polgármesteri illetmény 70 százalékához, plusz 15 % költségtérítéshez. (52.360,-Ft/bruttó+7.854,-Ft/nettó) Mert 2014-ben is ragaszkodott az őt jog szerint megillető jövedelemhez, és nem kívánt lemondani róla, vagy kevesebbet kérni.  Most a polgármesteri illetmény növelése után az ő tiszteletdíját is emelni kell, az új “munkanélküli” alpolgármesteri jövedelem a következő: 104.706,-Ft/bruttó+ 15.706,-Ft/nettó. Ez kb. 85 ezer nettó fizetés. És most sem fog erről lemondani, és erre nem is lehet kényszeríteni. Csak a saját lelkiismerete, a vele soha nem született morál lehetne az, ami miatt ezt pénzmegtenné. És ez jogszerű, megfelel a törvény előírásának, szövegének. Tételezzük fel, a jogalkotó sem azt akarta, hogy érdemi munka nélkül jusson bárki is jövedelemhez, de sajnos olyan esetekben, amikor nincs korlátja a morálnak, ez fordítva sül el. 5 éven keresztül juthat munka nélkül jövedelemhez egy ilyen semmire sem alkalmas, gerinctelen ember. A tiszteletdíj megvonására a képviselőtestületnek nincs lehetősége, az alpolgármestert le lehet váltani, de az súlyos bonyodalmakhoz vezetne ebben a kis faluban, mert szinte egy család (az alpolgármesteré) terrorizálja a képviselő-testületet. A polgármester két tűz között van. Ő megtenné, hogy lemond a főállásról és tiszteletdíjasként tovább végezné a munkáját, de ennek semmi értelme nem volna, mert a társadalmi megbízatású alpolgármestere akkor is a megemelt összeg alapján kapná a magasabb tiszteletdíjat és költség átalányt, tehát a jó szándék nem vezetne jobb eredményre. Ez a rossz törvényi szabályozás 22-es csapdája.

Itt a vége a mesének. Nincs tanulsága. Hacsak az nem, hogy undorító, gerinctelen emberek is élnek közöttünk, de ezt már eddig is tudtuk. És legfeljebb még annyi, hogy nem ártana a képviselőknek, alpolgármestereknek, polgármestereknek erkölcsöt, morált verni a fejükbe, mielőtt indulnának egy választáson. Persze van ám ellen példa is. A kis baranyai településtől két kilométerre fekvő, sokkal magasabb lakosságszámú falu alpolgármestere nem kívánta felvenni az alpolgármesteri tiszteletdíjat, és nem is veszi fel. Cserébe dolgozik a faluért.  Tiszteletdíj nélkül. Béláim, ott fenn. Gondolkodjunk! Ne toljuk túl a házat.

korrekció: a cikk megírása után vettem csak észre, hogy változott az önkormányzati törvény tiszteletdíjas alpolgármesterekre vonatkozó előírása. Eltörölték a 70 %-os alsó határt, csak a maximum van szabályozva 90 %-ban, tehát nem kötelező emelni az alpolgármesterek tiszteletdíját. A tévedésért elnézést kérek, de ettől még a rendszer rossz.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE