Kiemelt, Patacsi Pilvax

Pécsen minden megújul, csak Patacs marad patináns régi!

|

Nemcsak Magyarország, de Pécs is gyarapodik, fejlődik, jobban teljesít. Sajnos ezt, mi patacsiak, csak a hírekből tudjuk, mert ezen a földön, – ami azért mégiscsak Pécs gyarmata, tartománya,-  semmi nem tárgyiasul meg a fejlesztésekből. lehet, hogy Patacson csak légvárakat épít az önkormányzat, azt pedig mi gyengénlátók már nem érzékeljük. Olvasom, megújul az uránvárosi piac, megújul kertváros több pontja, megújul Pécs-kelet, a belváros folyamatosan újul, Patacson megállt az idő. Örülünk mi itt a szélős-nyugati providenciában, ha Pécs máshol is megújulgat, persze hogy örülünk, főleg az uránvárosi piacnak, mert az mégis csak Patacs közvetlen szomszédja, mi is járunk oda gyakran. Annak nem örülünk, hogy kis falunkban semmi nem újul meg, és sajnos 2011-ben már keresztleírtuk ezeken a lapokon, amikor megjelent Pécs hosszútávú fejlesztési terve, hogy abban egy szó sincs a patacsi fejlesztésekről. Sőt, akkor még az aktív Patacs-Rácváros Egyesület a városházás is szóvá tette ezt, mondjuk nem sok eredménnyel, mert annyira söpörtek le bennünket az asztalról, hogy még választ sem kaprunk ebben a fene nagy megújuló demokráciában.

Pedig sokat nem kérnénk. Mondjuk utakat. A Vöröskő-Platán-Korsó-Pellérdi utak bezárt négyszögébe. Amin most rongáljuk autóinkat, azok nem feleltek volna meg az ókori Róma szabványainak sem. Még az uránbánya rakta le ezeket az „útnak” nevezett betonlapokat, amikor a 90-es évek elején kialakították a telkeket. felvonulási útnak, az építkezésekhez. Na, annak tökéletesen meg is feletek. Járt is rajta, amíg felépült az új lakótelep több százezer tonna monstrum. Meg is látszik mára. A betonlapok az évek múlásával oly mértékben csúsztak el vízszíntestől, mint a földkéreg a Szent András törésvonalnál. Egyfelől tönkre teszi az autók gumijait, másfelől néha a lábunkat is törhetjük, ha ezen szeretnék közlekedni. Arról már beszélni sem merek, hogy nincs járda. Elfelejtették megépíteni, bár sok helyen nem is lehetne, mert olyan szűkek az utak, hogy nem fér el két autó néhol. Szóval ezen a részen mindenki az úton közlekedik gyalogosan is. A kismamák ott tologatják a babakocsikat, szinte teljes biztonságban a dübörgő autók mellett. Ezért is harcolta ki a Patacs-Rácváros Egyesület a lakó- és pihenő övezet táblák kihelyezését ebben a négyszögben, más kérdés, hogy néhány bunkó nem tudja értelmezni a táblákat.

játszótérRégóta emlegetjük azt is, hogy a Fő utca és a Pellérdi út kereszteződésében egy kis körforgalom (csak akkor, mint a Kodály-Petőfi utcáknál, mert az itt is elférne) csak biztonságosabbá tenné a közlekedést. Néhány kisebb csattanás már így is volt, meg kell várni a nagyobb tragédiát?

A településrész fiatal még, sok a kisgyermek. A játszóteret az kezdetekkor ide dobta a város, Szatyor Győző szépen megfaragta, azóta csak pusztul. A Patacs-Rácváros Egyesület még aktív korában tett néhány apróságot, padot, asztalt telepítettünk, fákat ültettünk, lefestettük a játékokat, a kerítés egy részét, de sajnos az egyesület mára már a múlté. Ide sok pénz nem is kellene, csak egy kis megújulás.

Hirtelen ez a három dolog jutott eszembe, de biztos van még sok megoldásra váró probléma Patacson is. Kis remény, kovács bélahogy alakulóban egy új civil szervezet, egy új egyesület, amelyik megpróbálja majd felkarolni a patacsiak érdekeit, bár az elmúlt hat év egyesületi tapasztalatom azt súgja, Pécs városa csak a csókos és seggig benyaló egyesületeket támogatja. De hát demokrácia van, ezzel együtt kell élni. És azzal is, hogy Kovács Béla háza lassan a földdel lesz egyenlő.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE