Kiemelt, Pécsi hírek

2018. december 31-ig lehet bírság nélkül bejelenteni az illegális kutakat!

|
 1. december 31-ig lehet bírság nélkül bejelenteni a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített fúrt és ásott kutakat. Röviden összefoglalom a lényeget, és mindenki kezdje el időben, akinek van illegális kútja, mert idő kell, amíg megfelel a bejelentés követelményeinek.

Az 1995. évi LVII. tv. 29. § (7) bekezdése  értelmében fennmaradási engedélyt kaphatnak a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített (fúrt, ásott) kutak Magyarország területén.

kútA fennmaradási engedélyt 2018. december 31-ig  lehet kérelmezni a megfelelő vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező hatóságok valamelyikénél.

Fennmaradási engedély kérhető a települési önkormányzat jegyzőjétől akkor, ha a kút háztartási igényeket elégít ki épülettel rendelkező ingatlanon található, és legfeljebb évi 500 m3 vizet szolgáltat talajvízből, vagy vízparti vízből, nem gazdasági célra. Kitétel az is, hogy a kút ne érintsen vízbázis-védelmi területet.

A kérelemhez csatolni szükséges:

 • a tényleges megvalósulási állapotot tartalmazó tervdokumentációt
 • a tulajdonjog igazolására szolgáló dokumentumot (tulajdoni lap, bérleti szerződés, vagy tulajdonosi hozzájárulás),
 • helyszínrajzot, műszaki leírást,
 • a 72/1996.(V. 22.) Korm. rendeletben előírt feltételek teljesülésére vonatkozó nyilatkozatot

Eljárási illeték összege: 3.000,-Ft

A fentiektől eltérő esetben a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet, amelyhez ugyancsak csatolni kell a működő, megépített kút pontos tervdokumentációit is. A katasztrófavédelem tájékoztatást adott ki a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízi létesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról, mely elérhető a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=4567 weboldalon.

A jegyzői hatáskörbe tartozó, alakosság által háztartási célokra használt kutak legalizálásának becsült költségei:

 1. Tervezési költség: A fennmaradási engedély iránti kérelem és a mellékletként 8 példányban benyújtandó műszaki tervdokumentáció elkészítésének költségei nagyságrendileg 20.000-75.000,-Ft (meglevő kút állapotfelmérése, paramétereinek dokumentálása). Amennyiben a kút ivóvízbázis-védelmi területen helyezkedik el, akkor a kérelmet ki kell egészíteni a vízbázisok védelméről szóló 123/1997.(VII. 18.) Korm. rendelet szerinti egyedi vizsgálattal, melynek tervezési költsége kb. 20.000-300.000,-Ft mértékű. Ezek a költségek a tulajdonost terhelik.
 2. Vízgazdálkodási bírság:

A vízgazdálkodási bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-ig, engedély nélküli vízi munka vagy vízhasználat esetén 1 millió forintig terjedhet. Természetes személyre a kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300.000Ft-ot.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Kovács Norbert

  Itt már megint legfőképpen a pénzleszedésről szól a történet!!!
  Ez már gusztustalan!
  Az ásott kutat is érinti? Olyan helyen is, ahol alapból nagy a talajvíz?
  Ahhoz hogy pl. a kertben legyen is valami víz kell, de még ahhoz is, hogy a kert ne legyen elhanyagolva…
  Ezt a kis vizet is elveszik???
  Ez az ország tényleg pfuj!!!

  ↑ LinkVálasz
 2. Herceg Ani

  Mi az illegális kút? A megévö legalább 80 éves használaton kívüli kút az legális?

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE