Kiemelt, Patacsi Pilvax

Régi húsvéti reggelik a Patacsi Pilvaxban

|

Bár minden vasárnap ünnep volt számunkra, és mindig megadtuk a módját az ünneplésnek finom falatokkal, a húsvét más. A főtt sonka gyönyöre, a torma remek és csípős íze, a finom foszlós kalács és friss kenyér semmivel nem hasonlítható össze.

Ma már csak emlék, milyenek voltak a húsvét vasárnap reggelek a Patacsi Pilvaxban. A Pilvax megszűnt, több barátunk már nincs sajnos közöttünk, de az emlékek megmaradnak.

sonkaA tavasz frissessége árad szét bennünk is. Ez igazából batyus buli volt. Mindenki hozott, amit otthon talált. De főleg sonkát. A lényeg, az akkor, frissen, a helyszínen reszelt torma. Nem ám holmi konzerv formájában, ecettel gyengítve! Az igazi torma könnyeket csordít, orrot facsar, és nagyon finom. Reszelni csak a szabadban célszerű, és ha van, akkor tegyetek fel úszó szemüveget. De csak akkor csíp, utána elveszti maró erejét és bárki nyugodtan fogyaszthatja. Mellette a főtt tojások, a zöldhagyma, retek, és a különféle mustárok.

De az új őrület a wasabi lett később. Na, ha ettetek már finomat, akkor kóstoljátok meg. Utána a legfinomabb dijoni mustárt sem kívánjátok, csak a wasabit. Ez a tormaszerű gyökérből készült japán és iszonyatosan csípős nem tudom mi, nagyon finom. És nem a nyelven csíp, hanem utána sírsz, és nyelsz, és könnyezel és orrot fújsz folyamatosan. És néhány pohár sör sem árt meg.

És mivel finom még a főtt sonka? Sárgadinnyével. Kóstoljátok meg, érdekes ízharmónia. Ha meguntátok a sima főtt tojást, töltsétek meg.

Na, nem akartam receptem írni, de ezt gyorsan ide rakom: tojás megfőzve, sárgája kiszedve, összetörve. Apróra vágott sonka, (vagy lehet olajos hal, tőkehal máj stb..) medvehagyma, snidling apróra vágva, egy kanál vaj, két teáskanál tejföl, só, bors és egy kevés mustár és wasabi. Összekeverni, és vissza a tojás fehérjének üregébe. Egy csöpp salsa szósz rá és már mehet is a sonka mellé.

tojásÉs ezt még hétfőn is meg lehet ismételni, aztán kedden kezdjük az egészséges életmódot. Csak müzli. Meg csírák. Sör már nincs és persze nők sem, elkezdünk gondolkodni, miért is élünk? A következő húsvétért.

Autót mindenki hagyja otthon, ha sörözik, mert előszeretettel szondáztatnak éber őreink, akik szolgálnak és védenek még Húsvétkor is. Ebben az egyben igazat is adok nekik. Mindenki túl szeretné élni az ünnepeket, egy ittas marha miatt nem szívesen feküdnék kórházban.

Szóval szerettünk és, tudtunk is élni a Patacsi Pilvaxban. Évente egyszer, húsvétkor. Mindez a múlté már, de a szokást átmentettük a Patacsi kocsmába, ott is sonkázgatunk. De ez már nem az igazi, hiányoznak a „hűtlen” barátok. Balu, Miklós, odafenn, tudom, ti is ezt teszitek. Tömitek magatokba a sonkát az angyalok szárnyai alatt.

 És mert a Patacsi Pilvax irodalmi kávéház is volt egyben, olvassunk szép verset a sonka mellé.

Kassák Lajos: Harangszó

Feltámadott, mondják a népek és
Megsüvegelik,
Nevét a názáretinek, ki az ács fia volt
s megenyhült már a szél is s a rügyek
kisarjadtak.
Kétezer éve látják õt a vének és a gyerekek
Amint hosszú, fehér ingecskéjében lépeget
S alszik a tengerre szállt halászok bárkájában.

tojásfaÉn is emlékszem rá, mint az egykori
Játszótársra
S ti is útszéli csavargók és mesteremberek
Akik hű követői vagytok valamennyien
A nincstelenségben, az útban és az igazságban

Igen, igen, az Õ árnya is visszhangja vagyunk
mi
s bár nem ízlelgetjük a húsvéti bárány húsát
mindennapi kenyerünkben s vizünkben
dicsérjük,
hogy vérünkből való s meghalt értünk
a kereszten.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE