Ez-az-amaz

Barcelonában Kubala Lászlóra emlékeztek

|

Kubala Lászlóra emlékeztek születésének 90. évfordulója alkalmából hétfőn Barcelonában, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere közölte: a magyar főváros közgyűlése a héten dönt arról, hogy közteret nevezzenek el az FC Barcelona egykori legendás játékosáról.

Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja az ünnepséget követően az MTI-nek telefonon elmondta: tőle származik a kezdeményezés, hogy közterület viselje Kubala László nevét. Hozzátette, felvetését támogatta a XIII. kerületi önkormányzat, így ha a Fővárosi Közgyűlés is megszavazza, júniusban már fel is avathatják az új utcanévtáblát.
kubalaA barcelonai királyi palota patinás épületében (Palau Reial de Pedralbes) rendezett ünnepi megemlékezésen 300 meghívott vendég jelenlétében nyitották meg a barcelonai klub történetében meghatározó szerepet betöltő magyar játékos életét bemutató kiállítást. Eddig sosem látott fényképek, a klubtól kölcsönkapott kupák, Fülöp Tibor Barcelonában élő magyar festőművész Kubalát ábrázoló festménye alkotják a tárlatot, amelyet Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért című film rendezője állított össze.
A főkonzul elmondta, hogy a vándorkiállítás május végén átkerül a barcelonai testnevelési egyetem épületébe, de már több magyar város is jelezte, hogy szeretné fogadni a tárlatot a jövőben.
“Büszkék lehetünk világhíres hazánkfiára, aki nemcsak futballistaként, hanem emberként is példaképe volt mind a magyaroknak, mind a katalánoknak” – hangsúlyozta Kovács Barnabás.
Az eseményen jelen volt a 84 éves Justo Tejada és a 80 esztendős Ferran Olivella, akik az 50-es években játszottak együtt Kubalával az FC Barcelona színeiben. Részt vett az ünnepségen a futballista két fia, Carlos és László is családjukkal, akik a klub mostani játékosai által aláírt mezt, valamint egy, a Kubala-időkből származó labdát vehettek át emlékül.
A megemlékezésen Magyarország képviseletében beszédet mondott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, aki az MTI-nek hangsúlyozta, hogy Barcelonában még mindig óriási szeretettel gondolnak a 2002-ben elhunyt legendára, “aki attól függetlenül, hogy az élet elsodorta Magyarországról, sosem szűnt meg szívében magyarnak maradni”.
kubala szoborMeghívott vendégként jelen volt továbbá Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Gerard Figueras, Katalónia sportért felelős főtitkára, Ramón Alfonseda, az FC Barcelona Veterán Játékosok Egyesületének elnöke, a klub vezetőségének tagjai és Montserrat Garcia Rius, aki a barcelonai Nou Camp Stadionban található, 2009-ben felavatott Kubala-szobrot megalkotta.
Az 1927. június 10-én, Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hatszor a csehszlovák és 19-szer a spanyol válogatottban. Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között többek között négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként a Barcelona mellett ült az Espanyol, a Málaga, a Murcia és az Elche kispadján is. Irányításával 1978-ban 12 évnyi szünet után szerepelt ismét vb-n a spanyol válogatott, amelyet 68 mérkőzésen irányított. Ez 2014-ig nemzeti rekordnak számított, amelyet Vicente Del Bosque, a spanyolok előző szövetségi kapitánya döntött meg.
A 2002. május 17-én elhunyt Kubalát az FC Barcelona alapításának 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották.

(forrás: MTI)

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE