Ez-az-amaz

A magyar férfi napja. Ivó nap

|

Ma a mi napunk van. Magyar férfiaké. Ivó napján. Azért ez picit sértő, nem? Egyébként a nemzetközi férfinap november 19-én van, Magyarországon tehát kétszer ünnepeljük magunkat. Mert egyébként a kutya sem, mert nem is nagyon tudunk róla. Kérdeztem is feleségemet reggel: vettél nekem virágot? Vagy legalább egy karton sört? Csak mosolygott, pedig még az ENSZ is támogatta a nemzetközi férfinap ünneplését. 1999-ben Trinidad és Tobagoban tartották az férfinapelső ilyen rendezvényt. „ez egy kiváló ötlet, ami a nemeknek egyensúlyt adhat.”- mondta az UNESCO is. Érdekes, hogy a világszervezetek támogatják, családom közeli nő tagjai pedig nem is hallottak róla. „vegyenek neked a négerek Tobagóban” mondta felségem.

Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság, és a gyerekekkel, való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

Világszerte a nemzetközi férfinap szervezői a következő célokat tűzték ki:

  • Megünnepelni a férfiakat és a fiúkat, hogy elismerésre kerüljön az értékes és pótolhatatlan hozzájárulásuk, melyet a közösségeinkért és a férfinap1társadalmunkért tesznek.
  • Előtérbe kell helyezni a nemek közötti egyenlőséget és szükséges támogatni a nemek közötti kapcsolatokat.
  • Ki kell emelni az erőt és a bátorságot, amivel a férfiak a jobb és biztonságosabb közösségi élet kialakításában vesznek részt.
  • Pozitív férfi példaképeket kell felmutatni. Itt nem szabad a filmsztárokra és a sportolókra gondolni. Hétköznapi férfipéldák kellenek, akik megtestesítik a mindennapi dolgozó embert, aki egészséges és tisztességes életet él.

Ezeket nem én írom, csak olvasom, és azon gondolkodom, hogy is van ez a nemek közötti egyenlőség? Eddig ezért a nők harcoltak, most már a férfiaknak kell a nők elnyomása ellen? A szervezők minden évben más témát emeltek ki a férfiakat érintő témák közül. Így 2002-ben a béke, 2003-ban a férfiak egészsége, 2008-ban a férfiak által hozott áldozat, és 2009-ben pozitív férfi példaképeket helyezték előtérbe.

Arra, hogy Magyarországon miért pont a mai nap, Ivó napja a férfinap, nincs más elfogadható magyarázat, csak annyi: Ivó napja van. Bár egy kicsit sztereotíp, hogy a férfiak isznak (naná, máskülönben szomjan halnánk) de való igaz, ez a tulajdonság jellemzőbb ránk, mint a nőkre.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE