Gasztro bűn

A gasztronómiai bűnözés eredete

|

Megint csak egy szösszenet az őzpörkölt előtt.Miért neveztük el a „kávézóban” a korábbi főzés rovatot „gasztronómia bűnözésnek”? Ha valaki ez tudja, akkor én vagyok ennek a kérdésnek a legautentikusabb és még szerencsére élő ismerője. Mivel én találtam ki.

Íme a történet. A Hivatalban a vasárnap reggeli kulináris élvezetek még a kezdetek elején voltak. Megbeszéltük egyszer, hogy görög étel lesz a vágy titokzatos tárgya. Már nem emlékszem, hogy mi, de hogy görög az biztos. Én csak a hozzá szükséges tzazikit vállaltam elkészíteni. (Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy kiváló tzazikit tudok csinálni, talán még a görögöknek is ízlene).

Elkészítettem. De valaki közben átírta a forgatókönyvet, melyről nekem nem szóltak. Így görög étel helyett lett egy magyaros pörkölt. Nincs ezzel semmi gond, a pörköltet mindenki szereti. De én a tzazikit vittem. És az a sok bélpoklos, ízek harmóniájához semmi köze és mindent kenyérrel zabáló és mindent mindennel felfaló ízléstelen társaság megette a pörkölthöz a tzazikit, mint valami savanyúságot.

Ez súlyos táplálkozási kultúra hiányára vallott. Persze lehetet ennek más oka is, de én nem vagyok orvos, hogy ezeket diagnosztizáljam. Először csak arra gondoltam, hogy nem volt gyerekszobájuk, melyet még az is sújtott, hogy hely hiány miatt nem kerültek be az óvodába, vagy esetleg a vodka, vagy hubertus helyett a nekik nem tetsző cseresznye lett a jelük.

De nem, rá kellett jönnöm, hogy eredendően ilyenek és ők komolyan gondolták, hogy egy pörkölt mellé meg lehet enni a tzazikit. Ez körülbelül olyan, mint a tejbegríz mellé a cseresznye paprika, vagy a krumplis tésztára a lekvár. (bár ilyent már hallottam néhány őrülttől) Vannak ám furcsaságok. 1976-ban például sikeresen meglátogattam az akkor még NDK-nak hívott országot, és még engem is meglepett,- pedig akkoriban alkoholban nem igen tudtak meglepetést okozni a mi korosztályunknak – hogy a németek közül sokan tejföllel elkeverve itták a sört. No komment.

Na, vissza a tzazikihoz és a gasztronómiai bűnözéshez.

Én döbbenten ültem, és hirtelen Rejtő Jenő zseniális regénye, a” Három testőr Afrikában” jutott eszembe: Nagy Levin erre nem tudott volna mit mondani. Csak egyet, és ez mindent kifejezett: „Ti gasztronómiai bűnözők vagytok”. Nos, ezt mondtam.

Na, ennyi a történet. Nem nagy durranás, de ha arra gondolok, hogy hatszáz év múlva majd egy történész akarja megfejteni az elnevezés eredetét és kitalál mellé minden hülyeséget, akkor jobb, ha tudja és nem kell okoskodnia.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE