Gasztro bűn

A faszénen sütés fortélyai

|

Sokan azt gondolják, hogy faszénen sütni nagyon egyszerű és mindenki tud. Hát ez sajnos nem így van. Sokan azt gondolják, hogy a grill és a barbecue ugyanaz. Hát ez sem igaz. Tehát, mielőtt elkezdünk faszénen sütni, el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk: grillt, vagy barbecuet. A grillezés magas hőfokon történő gyors sütés, melyet jellemzően a nem túl vastag húsoknál, a grill kolbászoknál, a hamburgernél, csevapnál, vagy kebapnál alkalmazunk. A barbecue alacsonyabb hőfokon, (120-130 fok) történő lassú sütés, egy kicsit füstölés. Egyben sült, nagyobb húsokhoz alkalmazzuk, mint az oldalas, vagy a vastagabb, 2-3 centis amerikai steakek. (a következőkben én a grillezés szót használom az egyszerűség kedvéért.)

Ha már ezt eldöntöttük, akkor azon kell gondolkodnunk, milyen tüzelőanyagot használjunk. Magyarországon is több fajta grillhez és barbecuehoz használható tüzelőanyag van. A legelterjedtebb, a klasszikus, a kemény faszén. Ebből is sok fajtát lehet kapni a boltokban, a lényeg, hogy minél szárazabb, alacsonyabb nedvességtartalmú legyen. A másik, ma már egyre jobban elterjedő tüzelőanyag grillezéshez, a brikett. Csakhogy ez nem faszén, hanem préselt fűrészpor. Van előnye, ami miatt sokan szeretik. Könnyebb begyújtani, mint a kemény faszenet, és sokkal tovább ad magas hőfokot. Egységnyi adagot felhasználva, valóban sokkal több húst lehet megsütni felette, mint a hagyományos faszénen. Véleményem szerint viszont a legnagyobb hátránya és ezért én nem is szívesen használom, hogy nem adja meg a grillezett ételeknek azt az ízét, zamatát és illatát, amit megkapnak a rendes faszénen sült húsok.A grillezés lényege és sava-borsa a jó tűz. A grillezés időben ¾ rész tűzgyújtás és ¼ rész a tényleges hússütés. Legalábbis akkor, ha finomat, gyorsan szeretnénk sütni. A jó faszén nehezen gyullad be, de utána sokáig nagy hőfokot ad le. A magas hőfokon a nedvesség gyorsan eltűnik a húsból, külső kéreg képződik és belül maradnak az ízek, szaftos lesz, persze, csak akkor, ha nem sütjük túl.

A húsokat mindaddig nem szabad rátenni a faszénre, amíg lángol, vagy izzón parázslik. Akkor szabad elkezdeni a sütést, ha az egész grill tálcában az elterített faszén fehéren parázslik. Sehol nem lehet fekete ekkor már a szén.

A gyors sütés másik nagy titka, amitől sokan félnek, hogy a rácsra nagyon szorosan egymás mellé kell tenni a sütni kívánt húsokat, úgy, hogy szinte ne legyen üres felület. Pedig szorosan kell egymás mellé helyezni, ennek egyszerű oka van, kisebb a hő veszteség. A hő, a ritkán egymás mellé helyezett húsoknál elszáll a réseken, ezáltal nem lehet elérni olyan magas hőfokot, hogy a húsok egy-egy oldalát 3-3 percig sütve már omlósan finomak legyenek. Sokan attól félnek, ha szorosan teszik a húsokat, összeragadnak, vagy sokkal nehezebb megforgatni őket. Ez igaz, de kellő gyakorlattal ezt is meg lehet tanulni. A grillezés lényege, hogy ha jó a tűz, akkor a hússütés nagyon gyorsan készen van.

Még egy fontos dolog. Ezeket a húsokat, kolbászkákat nem szabad összevissza forgatni. Egyszer kell megforgatni és már kész is. Van még egy titka a grillezésnek, az a pácolás. De erről most nem akarok írni.

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE