Patacsi Pilvax

Új-Patacs Guernicája

|

Mi a különbség Guernica tragédiája és egy Új-Patacsi tervezett lakótelep között? Mindössze annyi, hogy Condor légió fizikailag megsemmisítette a kis baszk települést, de a lélek főnix madárként született újjá a mítoszban, most egy szellemi-építészeti környezetszennyezés készül fizikailag megsemmisíteni egy szép, családi házas környezet auráját a kapzsiság, a pénz és az „uram-bátyám világ” hatalmán keresztül, de mi is bízunk a főnix madárban. (mivel a felelős hatóságokban nem bízhatunk)

Egyszer már ezeken a hasábokon fordultunk a nyilvánossághoz, most utoljára, végső kétségbeesésünkben ismét Thomas Mann polgárának humánumáért és esztétikumáért sikoltunk. Kimerítettünk minden lehetséges fórumot Új-Patacs utolsó (magántulajdonba adott) zöldterületén épülni kezdő beruházás ellen, (helyi képviselő, országgyűlési képviselő, régi és új, építésügyi hatóság, ügyészség, polgármester, címzetes főjegyző) de a legtöbb helyről még válaszra sem méltattak bennünket. Eddig sem nagyon hittünk a magyar jog és igazságosság rendszerében, a törvényességben, ezt igazolják az elmúlt 5 hónap történései is. Tudjuk, mert bizonyítékaink vannak rá, hogy az önkormányzat építésügyi hatósága I. fokon meghozott építési engedélye jogszabálysértő, mégsem sikerül áttörni a bürokrácia falait.

A törvénysértésre minden lehetséges hatóság figyelmét felhívtuk. Jogszabálysértő volt az első építési engedély is, amit erre a területre kiadott Pécs városa, hisz a Regionális Államigazgatási Hivatal új eljárásra utasította a hatóságot. Az új építési engedély is jogszabálysértő, de ezt már olyan aljas módon hozta meg a hatóság, hogy az érintett közvetlen szomszédokat, illetve a hatásterületen élő több száz embert kizárt a jogorvoslati lehetőségből egy aljas trükkel. (Ezt most nem részleteznénk, mert hosszú lenne) Az élhető, a fenntartható környezetről papol az egész világ, az itt élők és gyermekeink, unokáink mégis a Maginot vonal szürke beton bunkerét és Fritz Lang Metropolisát kapják szomszédságukba. Varázshegy helyett egy embertelen lakótelepet. Szomorúan vesszük tudomásul, hogy azok, akiket mi, itt élők azért választottunk, hogy az érdekeinket képviseljék különböző fórumokon, még ők is hátba döftek bennünket és a pénz hatalmát szolgálják, szemben az esztétikummal, a józan ésszel, sőt az őket megválasztók érdekeivel. Tisztában vagyunk azzal, hogy az építkezés jogerős építési engedéllyel rendelkezik, ezért sok lehetőségünk már nincs megakadályozni az Új-Patacsi városrész elleni építészeti- település-struktúra elleni „környezetszennyezést”.

Ezért fordulunk a nyilvánosságon keresztül a személytelen és arctalan bürokráciához: szép környezetben éltünk eddig, szeretnénk ezt megőrizni, ne hagyják, hogy Új-Patacs legyen Pécs Guernicája!

Patacs, 2010. május 5.

A Patacs-Rácváros Egyesület nevében:  Lőrincz Miklós elnök,

Atárdics Péter elnök-helyettes,

dr. Hederics István titkár

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE