Gasztro bűn

Krampampuli

|

„A krampampuli kékes lángjába tekinteni szilveszter éjszakáján a kellemes és érdekes dolgok közé tartozik. Az égő rum, az olvadó cukor, a sokféle fűszer illata betölti a szobát. A forduló év amúgy is felfokozott hangulatában az asztal körül ülő társaság a jövő képét keresi az asztal közepén imbolygó lángban.” (Magyar Elek)

Ezt az italt már 100 éve elfelejtettük. Én is csak Magyar Elek könyvéből ismertem meg. A modern kor koktéljai lesöpörték a színről, pedig régen szilveszterkor ezt inni nem csak a kellő jókedv megszerzése miatt volt kedvelt. Krampampulit inni szertartás volt.

„Mikor közeledik az éjfél, hatalmas, öblös tűzálló tálat állítunk az asztal közepére, és az aljára rakunk vagdalt déligyümölcsöt: fügét, datolyát, mazsolát, cukrozott narancshéjat, dióval bélelt aszalt szilvát”.

A tálra egy rostélyt helyeztek, amelyet teleraktak kockacukorral, de előtte bedörzsölték narancshéjjal. Meglocsolták fél liter rummal (lehet ennek egy része jófajta üstön főzött szilvórium is). Meggyújtjuk és a lámpákat leoltjuk. Figyeljük, amíg a lángoló szesz kiég, s a felolvadt cukor a tálba csepeg.

Ha ennek vége, utánaöntünk 2 liter fűszeres fehérbort, (fahéj, citromhéj, szegfűszeg) 1 liter forró teát, 2 citrom és két narancs levét. Pár percig állni hagyjuk, de ne hűljön ki. Poharakba töltjük, a gyümölcsökből is merünk hozz és már fogyasztható is.

Tudtak őseink élni. Szépen tudtak és megadták a módját is ennek. Ma csak vedelünk szilveszterkor, a szertartás elmarad.

Krampampulis Boldog Újévet kívánok minden kedves olvasónknak!

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE