Ez-az-amaz

Vasárnap zárva?

|

Amit most írok, az csak dobálózás a gondolatokkal. Csapongok és nem tudom milyen konklúziót lehet majd ebből levonni. Kell-e korlátozni a vasárnapokon a munkavégzést?

Megy a vita pro és kontra.  Érdekes, hogy a célirány kifejezetten a multiláncok áruházai. A gondolat önmagában jó, legyen mindenkinek legalább a vasárnap egy olyan nap, amit a családjával tölthet. Pedig a vasárnap vásárnap is volt régen. Ezt is megszoktuk. De azért egy pécsi vásárnak más volt a hangulata, mint egy Plázának, vagy Árkádnak. Az is családi program volt. A pécsi vásárt tönkre verték, soha nem lesz a régi. A kínaiak mindent megöltek, megölték a vásár varázsát.

Vannak természetesen, – mert lenniük is kell – olyan munkáltatók, amelyeknél a folytonos, vagy folyamatos munkavégzés megkívánt. Energia szektor, mentők, tűzoltók, rendőrség, kórházak és még lehetne sorolni. Az új rendelkezés csak azokra vonatkozna, akik a kereskedelemben alkalmaznak munkavállalókat. Tehát a családi vállalkozásban működő  kisboltoknak nem lenne tilos. De miért nem? Náluk nem fontos a vasárnapi családi együttlét, a pihenés, a regenerálódás?

Érvek pro és kontra lehetnek.  A VOSZ már előre jelezte, hogy milliárdos veszteségei lesznek a korlátozásnak. És létszámleépítések. Németországban egyébként az Alkotmánybíróság elfogadta az egyház(?!) érvelését és támogatja a vasárnap védelmét, de csak a karácsonyt megelőző négy adventi vasárnapon.

A kérdés felmerülhet több szempontból.

–  Vajon a rendszerváltás előtt éhen haltunk-e, amikor szombaton 2 órakor bezártak a boltok?

– Vajon jó-e a dolgozóknak, ha vasárnap is dolgozhatnak és többet keresnek? Mert ugye a műszakpótlékot a multinak is fizetnie kellene. Legalábbis a Munka Törvénykönyvében szépen le van szabályozva. (Nem tudom hogy fizetnek-e?)

– Vajon az Elcoteqnek muszáj vasárnap is dolgoztatni? Vagy a benzinkutaknak? Lehet-e előre tervezni mindenkinek másfél napot? Nem bonyolult ám ez. Annyi kenyeret veszek, ami elég hétfőig, annyit tankolok, amivel el tudok közlekedni két napot, stb….

– Vajon mi áll a vasárnapi munkavégzés hátterében? A még több bevétel? A kapzsiság? Vagy valós társadalmi igények kielégítése?

Én egy dolgot figyeltem meg, valahányszor vasárnap a Tesco, Metro, Praktiker (minden egy helyen van) előtt elmegyek, dugig tele vannak a parkolók. Tehát van rá társadalmi igény. De ez valós-e? Vagy csak rászoktatták az embereket?

Nézzük másik aspektusból. A mozi, színház, koncert, vagy bármilyen vasárnapi családi program drága. Ha elmegyünk négyen moziba, a négy jegy 4 ezer forint, hozzá a pop-corn, kóla és egyéb, már hétezernél tartunk. Nem olcsó. Azon bevásárolunk és még szórakozunk is.

Én sajnos azt látom, hogy kis hazánkban a vasárnapi vásárlás családi programmá nőtte ki magát. Biztos vannak, akik a munkaidő beosztásuk miatt csak ilyenkor tudnak bevásárolni, de a többség gyerekekkel felszerelkezve, a látvány és az álmodozás illúziójában 3-4 órát töltenek el, nem vásárlással, mert annyi pénzük nincs, csak nézelődéssel. Mit vehetnénk meg, ha volna pénzünk? Álmodozunk. Szépeket látunk. Hiszünk abban, egyszer mi is élvezhetjük mindazon javakat, amiket a multik kínálnak. Addig megvesszük a szükséges élelmiszereket és azzal is tele van a kosár. A pénztárnál levegőt veszünk. Egy hétre megvagyunk. Jövő vasárnap újra jövünk.

Nem tudom, mi a jó. Legyen vasárnap nyitva tartás, vagy ne legyen? Kinek jó ez, kinek nem jó? Az én részemről biztos nem merül fel társadalmi igény arra, hogy vasárnap vásároljak. Szüleim mesélték, hogy réges-régen, amikor még kisboltok sem voltak vasárnap, vagyis minden zárva volt, és valamit elfelejtettek bevásárolni, átmentek a szomszédba és hétfőig kölcsönkérték. Tejfölt, lisztet, borsot… Persze ez fordítva is igaz volt, vagyis nem kellett soha visszaadni, de a szomszéd is számíthatott szüleimre ilyen helyzetben. Nekem az a világ ember közelibbnek tűnt. Vagy ember barátabbnak?

De miért vegyem el mások szórakozását, ha ők élvezik a vasárnapi vásárlást?

Kell-e ezt korlátozni, vagy nem? Egyáltalán érdemes ezen gondolkodni? Ez most a legfontosabb?

Jut eszembe, akkor a papok sem misézhetnek vasárnap, mert nekik az a munkájuk. Vagy rájuk nem fog vonatkozni?

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. mrrack

  Nehéz ügy ez. Mindenesetre nekem egy kellemes érzés volt karácsonykor, hogy minden zárva volt.
  A multiknak mindenképpen zárva kellene lenni. Mert ez így helyes. Ha nyugat Európa országaiban ez jó, akkor szerintem nekünk is jó. Mert ott élelmiszert legfeljebb csak benzinkúton vehetsz.
  Talán mérséklődne a felelőtlen költekezés is. Sok magyar család, ahogy írtad, vasárnapra bevásárlást tervez programként. Nincs lista,az ott kirakott dolgokat veszik meg felelőtlenűl. Mert a magyar nem tudatos vásárló. Addig költekezik, míg pénze van. Ha elfogyott hitelből folytatja. Mert mindig kell valami új…
  Ja és a hétvégi bérezés. Folyamatos munkarend esetén egy büdös kannyival sem fizetnek többet szombat vagy vasárnapért.
  Nyugatabbra ez 100-200% plusz, továbbá csak egy szombatot és vasárnapot tölthet munkával. Persze a magyarnak ez nem jár…

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE