Kiemelt, Patacsi Pilvax

Pécsett volt vendégünk Ángyán József

|

Avagy történet 20 ezer hektárról, és a becsületről. A Patacs- Rácváros egyesület meghívását elfogadva dr. Ángyán József Pécsett tartott előadást a Slyven Rendezvényközpontban. Az állami földek bérbeadása kiírt pályázati eljárás ellen tiltakozva 2012. január végén lemondott Ángyán József, a földművelési tárca államtitkára.

A lemondása után az őt támogató zöld szervezeteknek egy levelében azt írta, hogy súlyos lobbik törekednek az állami földek bérleti jogának megszerzésére. „Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt maffiahálózat mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig.

Ángyán József a baranyai helyzet ismertetése után szólt a korrupcióról is, Transparency Internationalt is említetve. A korrupció új szintjére jutott Magyarországon is. Már nem hivatalnokokat, és tisztviselőket kell megkenni. A politikába kell betenni a saját embereket fontos polcokra akik intézik az ügyeket, minisztereket, államtitkárokat. E személyek mellé még tartótisztet is elhelyeznek. Ráadásul lehet olyan törvényeket hozni, ami a disznóságot törvényessé teszi. Ezért Ángyán József úgy gondolja, hogy a társadalom a végnapjait éli: a törvények leválnak az erkölcsről.

Ángyán József szerint egyenes úton haladunk Dél-Amerika felé. Ezt azzal indokolta, hogy az uniós területalapú támogatásokból is kiderül, hogy a három legnagyobb hazai földbirtokos Csányi Sándor, Leisztinger Tamás, és Nyerges Zsolt. Ők úgy 16 700 hektár földet birtokolnak, ami Ángyán József szerint már dél-amerikai birtok méret. Dél-Amerikában a nagybirtok felvásárolta a földeket, a parasztságot a városokba kényszerítette, a nyomornegyedekbe.

Azt is elmondta az előadó, hogy 400 ezer hektár föld van az állam kezében. Ennek 80 százalékát szélhámosok kezelik. 8000 forintos terület hektárját 10 forintért bérlik 99 évre a Balaton mellett, beleértve a föld kincseinek kitermelését, és a vadászati jogot is. A vizet is azért engedték le a védett területeken, mert magas volt a vadászathoz.

Ángyán József beszélt a Fidesz-közelieknek nyújtott földosztásáról is. Például a felcsúti polgármesterről is, aki egymaga 25 pályázatot nyert. Van olyan környék, ahol a felcsúti polgármester felesége és egy államtitkár szomszédja az összes földet megnyerte. Az egyik helyi, nyeretlen pályázó úgy sóhajtott fel: “legalább a felét meghagyták volna nekünk”. A magyar már megszokta, hogy kirabolják, és kicsivel is beérné.

Ángyán József példaként említette az EU-s birtok méreteteket. Belgiumban az átlagméret 29, hektár, a nagybirtok 150 hektáros. Dániában ez 60 és 426 hektár. Franciaországban 52 hektáros az átlagméretű, 274 hektár a nagybirtok. Ezek sem versenyképtelenek vagy kevéssé hatékonyak. Magyarországon a földtörvény felfelé nyitott birtokméretet állapít meg, még az 1200 hektárhoz képest is. Így simán létrejöhetnek 7000 hektáros “birtokocskák” is. Az kérdés, hogy mi lesz az emberekkel azon a 10-15 településen?

A történet nem 20 ezer hektárról szól, hanem a becsületről, és arról, hogy megmarad-e a földünk – zárta mondandóját Ángyán József.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. balu56

    A zorbáni út = vissza a feudalizmusba! Szépen kialakítják a hűbéruralmi rendszert. Már csak az első éjszaka jogát kell megszavaztatni és teljes lesz a kép!

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE