Kiemelt, Magyar Közélet

Devizahitelesek megsegítése

|

Amióta a Patacs – Rácváros egyesület foglalkozik a deviza alapú hitelesek problémáival, azóta hangoztatjuk, hogy ez a probléma gátolja a gazdaság felpörgését. Nagyon sok kis és közepes vállalkozás is hitelt vett fel. Most nehéz helyzetben vannak. Azt is hangsúlyoztuk, hogy e probléma megoldása kormányzati szinten lehetséges.

A kormányzati mentőcsomag 2 továbbra sem világos, hogy mit fog tartalmazni. A kezdeti nagy dirrel-dúrral állapotából mintha szelídülne a mentő szándék. Amikor a Fidesz különböző politikusai ismét megvilágosodtak akkor foglalkozott vele a miniszterelnök, Navracsics Tibor közigazgatási miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.rizsacsokkentes2

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter egy nyilatkozatából úgy tűnt, hogy a kormány visszamenőleges hatállyal a felvételkori árfolyamon forintra váltja a devizahiteleket.

Varga Mihály már finomított. Szerinte nem kell kapkodni. Őszre viszont el kell készülnie egy megoldási javaslatnak, ugyanis szeptember végéig a parlament elé kell kerülnie a költségvetésnek, addigra látni kel, mekkora hatással lesz a büdzsére az új mentőcsomag.

Varga Mihály nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos szerződésbeli problémákat orvosolják. Mint például az indokolatlan kamatemelés és az árfolyamrés problémája.

Varga Mihály azt is kijelentette, hogy a hitelt mindenkinek fizetnie kell, csak azokon tud a kormány segíteni, akik a rossz termék, a rossz szerződések miatt kerültek nehéz helyzetbe. Óriási. A devizahitelesek pont a rossz termék miatt vannak nehéz helyzetben.

A miniszter közlése szerint a mentőcsomagot elsősorban azoknak szánják, akik lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel. A szabad felhasználású jelzáloghitelek kivezetése máshogyan történhet meg.

Az adósok azt is várják a kormánytól, hogy a már megszületett bírósági ítéletek után ne kelljen egyedi bírósági eljárásban vitatniuk az adósságuk mértékét. A problémát egységesen oldja meg a kabinet. Ítélet az árfolyamrés ügyében már született. A Kúria azt állapította meg, hogy a bank egyoldalúan nem módosíthatta volna az adós kárára a vételi és az eladási árfolyam közötti különbség mértékét, vagyis az árfolyamrést. A bank mégis megtette.

Varga Mihály már civil szervezettel is egyeztetett a kérdésről a mentőcsomag kérdéséről. Igaz a kormány a kormány támogatását hivatott Békemenet szervező Civil Összefogás Fórum és Civil Összefogás Közhasznú Alapítvánnyal. Ezért ez sokat levon az értékéből. Jó lenne, ha sokkal szélesebb lenne a bevont civilszervezetek száma.

Jó lenne tudni, hogy mit tervez a kormány? Három évet már úgyis „ellazsáltak.”

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE