jegyzet, Kiemelt

A negyedik gyertya

|

Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég a mai napon. Hiszen az otthonnak- az édes otthonnak – is 4 fala van. A lelkednek is van négy oszlopa, az életednek négy legfontosabb pontja, a sarkalatos erények, aminek megléte az igazán boldog élet titka. A Békét, a Hitet, Reményt és Szeretetet, őrizni kell egész életünkben.

A karácsonyi készülődés és egy hazug és álságos világ közepette is jusson eszünkbe, hogy akkor élnénk igazán helyesen, ha a szeretetet nem csak az ünnepnapokon, hanem az év többi részében is át tudnánk élni, érezni önmagunkkal és embertársainkkal szemben egyaránt. Ennek a szeretetnek sarkalatos pontja a megbocsájtás és elfogadás gyakorlása. A vásárlási akciók helyett, inkább ragadjuk meg a következő hetek “lehetőségét” és próbáljunk meg ezzel a “feladattal” készülni a Megváltó születésére.adventikoszoru4_1

Vissza kéne hódítani a karácsony misztériumát a plázáktól, tegyük igazi családi ünneppé és szívüggyé! Mert jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges az a szemnek láthatatlan.

Már több mint kétezer éve a decemberi éjszakán egy csodára emlékezik a keresztény világ. Ilyenkor melegebbek lesznek a szívek, szeretetteljesebbek a szavak, türelmesebbek az emberek. Béke lesz a háborúzók között, s ha csak napokra is, elhallgatnak a fegyverek. Megszületett, aki után a föld epedett. Nem véletlen, hogy az irodalom szavai is örömet sugároznak:
Dsida Jenő Itt van a szép karácsony című verse a gyermeki tiszta öröm szép kifejezése:
„Itt van a szép víg karácson, / Élünk dión, friss kalácson: mennyi finom / csemege / Karácsonyfa drága ága, csillog-villog: csupa drága, / Szép mennyei üzenet, / Kis Jézuska született.”
A vers további szakaszaiban tanúi lehetünk a gyermeki örömnek, az aranymesés áhítatnak, a pásztorjátékot előadók, kántálva ünnepet köszöntők énekének: „Tiszta öröm tüze átég / a szemeken, a harangjáték / szól, éjféli üzenet: Kis Jézuska született.”

A negyedik gyertyát egymásért gyújtsuk. Érted és értem. Igazán megérdemeljük azt, hogy főt hajtsunk egymás előtt, hiszen a jézusi szeretet erre figyelmeztet mindannyiunkat. Legyen szent minden ember számára a mindenség ajándéka: az emberélet.

Lobbanjon egymásért, s lobogjon a negyedik gyertya az Istengyermek-próféta megszületésének pillanatáig. Érted, ki több vagy egy szerelemnél, aki hűséggel vigyáztál, aki ha kellett, hát könnyet ejtettél értem.

Érted, aki a barátom vagy és felsegítesz a porból, mielőtt porrá válnék. Érted, aki megtisztelsz bólintásoddal, s figyelmeddel, ha illendően szólok hozzád a körülöttünk zajló történésekről. Érted, akivel együtt játszom a szerepet életem színpadán.

Áldott, békés advent vasárnapot Mindenkinek!

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE