Kiemelt, Pécsi hírek

2018. december 31-ig lehet bírság nélkül bejelenteni az illegális kutakat!

|
 1. december 31-ig lehet bírság nélkül bejelenteni a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített fúrt és ásott kutakat. Röviden összefoglalom a lényeget, és mindenki kezdje el időben, akinek van illegális kútja, mert idő kell, amíg megfelel a bejelentés követelményeinek.

Az 1995. évi LVII. tv. 29. § (7) bekezdése  értelmében fennmaradási engedélyt kaphatnak a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített (fúrt, ásott) kutak Magyarország területén.

kútA fennmaradási engedélyt 2018. december 31-ig  lehet kérelmezni a megfelelő vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező hatóságok valamelyikénél.

Fennmaradási engedély kérhető a települési önkormányzat jegyzőjétől akkor, ha a kút háztartási igényeket elégít ki épülettel rendelkező ingatlanon található, és legfeljebb évi 500 m3 vizet szolgáltat talajvízből, vagy vízparti vízből, nem gazdasági célra. Kitétel az is, hogy a kút ne érintsen vízbázis-védelmi területet.

A kérelemhez csatolni szükséges:

 • a tényleges megvalósulási állapotot tartalmazó tervdokumentációt
 • a tulajdonjog igazolására szolgáló dokumentumot (tulajdoni lap, bérleti szerződés, vagy tulajdonosi hozzájárulás),
 • helyszínrajzot, műszaki leírást,
 • a 72/1996.(V. 22.) Korm. rendeletben előírt feltételek teljesülésére vonatkozó nyilatkozatot

Eljárási illeték összege: 3.000,-Ft

A fentiektől eltérő esetben a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet, amelyhez ugyancsak csatolni kell a működő, megépített kút pontos tervdokumentációit is. A katasztrófavédelem tájékoztatást adott ki a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízi létesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról, mely elérhető a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=4567 weboldalon.

A jegyzői hatáskörbe tartozó, alakosság által háztartási célokra használt kutak legalizálásának becsült költségei:

 1. Tervezési költség: A fennmaradási engedély iránti kérelem és a mellékletként 8 példányban benyújtandó műszaki tervdokumentáció elkészítésének költségei nagyságrendileg 20.000-75.000,-Ft (meglevő kút állapotfelmérése, paramétereinek dokumentálása). Amennyiben a kút ivóvízbázis-védelmi területen helyezkedik el, akkor a kérelmet ki kell egészíteni a vízbázisok védelméről szóló 123/1997.(VII. 18.) Korm. rendelet szerinti egyedi vizsgálattal, melynek tervezési költsége kb. 20.000-300.000,-Ft mértékű. Ezek a költségek a tulajdonost terhelik.
 2. Vízgazdálkodási bírság:

A vízgazdálkodási bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-ig, engedély nélküli vízi munka vagy vízhasználat esetén 1 millió forintig terjedhet. Természetes személyre a kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300.000Ft-ot.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Avant Loans

  Az Avant erős hitelezési teljesítményt mutatott és az iparág legmagasabb fogyasztói értékelését az egyik vezető fogyasztói felülvizsgálati webhely szerint tartja fenn. Jelentkezzen be bármilyen típusú kölcsönhöz és az Ön által választott összeghez e-mailben: {avantloan@yahoo.com} Tel: (816) 366-8769, WhatsApp: +447537184673 ….

  ↑ LinkVálasz
 2. Kovács Norbert

  Itt már megint legfőképpen a pénzleszedésről szól a történet!!!
  Ez már gusztustalan!
  Az ásott kutat is érinti? Olyan helyen is, ahol alapból nagy a talajvíz?
  Ahhoz hogy pl. a kertben legyen is valami víz kell, de még ahhoz is, hogy a kert ne legyen elhanyagolva…
  Ezt a kis vizet is elveszik???
  Ez az ország tényleg pfuj!!!

  ↑ LinkVálasz
 3. Herceg Ani

  Mi az illegális kút? A megévö legalább 80 éves használaton kívüli kút az legális?

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE