A koronavírus hatása az alkoholizmusra és felépülés az alkoholbetegségből

Az alkoholfogyasztás a koronavírus ideje alatt

A koronavírus előtt is problémát jelentett a mértéktelen alkohol fogyasztás, ugyanis már 2019-ben közel 800 ezer alkohol problémával küzdő beteg volt az országban. Sajnos a covid megjelenése ezt a számot csak növelte, nem csak országosan, hanem világszinten is, mivel közel 300 százalékkal megnőtt az alkohol tartalmú italok eladása a COVID-19 megjelenésével. Ez a növekvő alkoholfogyasztás azt jelzi, hogy sokan a koronavírus által okozott stresszt, nehézségeket alkohollal próbálják ellensúlyozni, aminek következtében könnyen kialakulhat az alkoholbetegség.

Az alkoholizmus tünete

– Érdeklődés elvesztése a munka, a barátok és a család iránt
– Az alkohol fogyasztása nélkül rossz hangulat megjelenése
– Vágyakozás még több alkoholos ital fogyasztása iránt
– Vöröses árnyalat megjelenése az arcon a hajszál erek kitágulása miatt
– Betegségek kialakulása, ami érintheti a gyomrot, májat, illetve különféle hiánybetegségek megjelenése

Felépülés az alkoholizmusból: Bentlakásos felépülési program

Az első és legfontosabb lépés a probléma felismerése, beismerése önmagunknak. Ezt követően pedig nem szabad félni a segítségkéréstől. Az egyik leghatékonyabb módja a gyógyulásnak egy bentlakásos felépülési program résztvevőjeként megkezdeni a betegséggel szembeni harcot. Ebben a központban több addiktológiai szakember (szenvedélybetegséggel, függőséggel foglalkozó szakember) támogatja a beteget a gyógyulásban, valamint mellettük olyan tapasztalati munkatársak is jelen vannak, akik már kigyógyultak az alkoholbetegségből. Ennek köszönhetően a beteg olyan személyekkel veszi körbe magát, akik maguk is átélték azt, amin a beteg éppen keresztül megy, ismerik a kilátástalanság érzetét, a függőségtől való szabadulás nehézségét. Az intézményben eltöltött idő alatt a gondolkodásmód teljes átalakuláson megy keresztül, megszűnik a félelem, a kényszerérzet, a megkeseredettség helyére pozitív életszemlélet kerül. A négy hetes program végére mindent megkap a beteg, amire szüksége van ahhoz, hogy a központból kilépve egyedül is képes legyen a felépülés útján maradva hosszan tartó, józan és boldog életet élni.

A 28 napos program keretében nem csak rengeteg órányi egyéni és csoportos konzultációval segítik az alkoholbeteget, hanem családi napokat is tartanak, hiszen a család támogatása is nélkülözhetetlen. A program végeztével sincs teljesen elengedve a felépülő keze, a befejezést követően utógondozásra kerül sor, ezzel is biztosítják a tartós felépülést. A központtal első körben egy telefonos egyeztetés történik, ekkor mérik fel, hogy az alkoholizmus melyik stádiumában van a beteg. Ezt követően a teljes körű állapotfelmérés személyesen történik, itt derül ki, hogy valójában milyen típusú segítségre van szükség, és miben tud támogatást nyújtani a központ. Lehetséges, hogy az egyéni konzultáció is elegendő, de ha nem, akkor 28 napon át tartó bentlakásos felépülési program lesz az, ami megváltoztatja a beteg életét.

A programhoz teljes ellátás tartozik a svédasztalos reggelitől a frissen készített ebéden át a meleg vacsoráig, így nem csak a lélek, hanem a szervezet is megkap mindent, amire szüksége van a felépülés ideje alatt. A bent töltött időt színesíti a hetente megtartott Balaton felvidéki séta, de egyéb sportolási lehetőséget is biztosítanak. A programot már befejezők egyhangúan azt állítják, hogy életük legjobb döntése volt részt venni a bentlakásos felépülési programban, olyan tapasztalatokkal és tudással felvértezve léptek vissza a nagybetűs életbe, hogy semmi nem tudja őket letéríteni a kijelölt útjukról. Sokan érkeztek kétségekkel telve, de a program végére minden aggály elmúlik, az alkohol okozta bénító hatásra már soha többet nem vágynak.