Az én napelemes rendszerem vajon mekkora lesz?

Általában szeretek tisztában lenni a napi hírekkel, akár nemzetközi szinten is, ezért minden reggel kávé közben átfutom az online hírportálokat, hogy kicsit beleolvassak az aznapi aktualitásokba. Az egyik ilyen reggel, szembejött velem egy napelemes hír, aminek csak a főcímét olvastam el, de sajnos a cikket már nem tudtam, mert rohannom kellett.

Később ott motoszkált a fejemben a dolog, hogy már jó ideje nézegetem a kertvárosban azokat a házakat, ahol napelem van, de mindig látom, hogy a méretük eltérő. Mivel nem tudtam pontosan, hogy mitől függ a napelem méret, ezért úgy döntöttem, segítségül hívom az internetet. Így találtam rá a napelempalyazatok.hu weboldal blog oldalára, ahol részletes tájékoztatást kaphatunk a témában.

Szerintem az teljesen magától értetődő volt, hogy a napelem mérete függ a te energiafelhasználásodtól, de talán az már nem annyira egyértelmű mindenki számára, hogy minél nagyobb a rendszer, az annál jobb. Egyrészről azért, mert minél nagyobb egy rendszer annál többe kerül, másrészről, az életben nem fog megtérülni neked ez a befektetés.

Ugyanis ez az egész úgy működik, hogy amint búcsút intettél a villanyszámláidnak és az az összeg, amit eddig erre különítettél el, az a zsebedben landol, és nagyjából 8-10 év alatt, visszajön a rendszer ára is.

Azt olvastam, hogy egy átlagos háztartásnak 2200 kWh az éves energiafogyasztása, de könnyen meglehet, hogy eléri a 3500 kWh-t is, főleg mivel nyáron mindenki szépen bedurrantja a légkondit, hogy ne olvadjon el a nappaliban amikor tombol a kánikula.

Ezeket a napelemes rendszereket egyébként lehet bővíteni, sőt, ha bővítjük a házat, vagy olyan elektronikai eszközöket szerzünk be idővel, amik számottevően megnövelhetik az energiafogyasztást, akkor érdemes is a rendszert bővíteni, hiszen, ha túllépjük azt a fogyasztási szintet, mint amit a rendszerünk meg tud termelni, akkor újra fizethetünk a szolgáltatónak.

Érdemes tehát előre gondolkodni és valamicskével nagyobb rendszert telepíteni, de nagyon túl se szabad lőni, ugyebár a korábban említett okok miatt. Nyilván a megfelelő napelem méret kiszámolása nem a Te feladatod, hanem jobb, ha ezt profikra bízod, olyanokra, akiknek már több éves tapasztalt áll a hátuk mögött.

Ezen a napelemes oldalon nem csak infókat tudtam szerezni a napelem méretekről, hanem számos más napelemes témában is olvashattam bejegyzéseket, valamint volt egy ajánlatkérő űrlapjuk is. Én ki is töltöttem egyet, mivel az előzetes helyszíni felmérés ingyenes és nem is jár semmilyen kötelezettséggel. Ilyenkor tudnak egy végleges árajánlatot adni, de ha azt látják, hogy a környezeti adottságok miatt nálad nem térülne meg a fotovoltaikus rendszer kiépítése, akkor azt is meg fogják mondani. Szerintem ez nagyon korrekt dolog, látszik, hogy számukra is nagyon fontos, az elégedettség. Pontosan ezért a termékek, amiket használnak, azok is egytől-egyig minőségiek. Bizonyára Te is hallottál már a Sharp-ról! Na, kizárólag az ő általuk gyártott napelem paneleket használják és az inverterek esetében is csak csúcskategóriás német vagy kínai gyártmányok jöhetnek szóba.

Viszont ennyit most a szótépésből, inkább látogassatok el Ti is a napelempalyazatok.hu oldalra, nem fogtok csalódni!