Az inverter feladata kulcsfontosságú, ezt nem szabad elfelejteni

A mai hírem nektek kicsit tudományos, de mégis hétköznapi: az inverter feladata egyáltalán nem lebecsülendő! Sokan azt gondolják, hogyha napelemes rendszerbe fektetnek, hogy a berendezés megbízhatóságát, jóságát kizárólag a napelem minősége határozza meg. Ezt szeretném egyszer, s mindenkorra megcáfolni.

Rendkívül fontos a napelem cellák minősége, hiszen nem mindegy, hogy amit milliókért a tetőre telepíttetünk meddig és milyen hatásfokkal fogja nekünk ontani a zöld energiát. Azonban ugyanilyan fontos az inverter feladata is, hiszen nélküle mit sem érnénk önmagában a napelemekkel?!

Az inverter feladata nem más, mint hogy a napelemek által gyártott egyenáromból váltakozó feszültségű áramot csináljon. Erre azért van óriási szükség, mert a háztartásokban Magyarországon 50 Hz frekvenciájú és 230 V feszültségű váltakozó áramot használunk. Ehhez pedig egyáltalán nem jó, illetve egyértelműe át kell alakítani azt az egyenáramot, ami a napelemektől jön. Összességében, ha nem volna az inverter, akkor használhatatlan lenne a rendszer ebben a formában.

Nagyon fontos, hogy az inverter a lehető legjobb minőségű legyen, mivel nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal tudja nekünk átalakítani az egyenáramot váltóárammá, ahogyan az sem mindegy, hogy milyen gyakran kell karbantartani vagy netán cserélni. Az inverter feladata egyáltalán nem kicsi, folyamatosan igénybe van véve. Ezért célszerű olyan márkák közül szemezgetni, amik már bizonyítottak az évek során ebben a technológiában is. A sporoljnapelemmel.hu oldalon írnak még néhány tanácsot és hasznos információt a témával kapcsolat, én is onnan szedtem a tudásom nagy részét. Például el lehet olvasni tételesen az inverterek konkrét funkcióit (az átalakításon kívül) és akár meg is lehet nézni egy “kibelezett” invertert teljes valójában. Már-már szórakoztató tartalom!

inverter feladata