Hírek a napelemes rendszerek egyre fejlődő világából

A napelemes rendszerek egyre több ingatlanon jelennek meg, legyen szó akár családi házakról, akár vállalkozások üzemeiről, telephelyeiről. A napelemes rendszerek évről évre nagy fejlődésen mennek keresztül, az iparág dinamikusan fejlődik, a felhasználók legnagyobb örömére. Ugyan ki ne szeretné, ha nem kellene villanyszámlát fizetnie? Ha védhetné a környezetét, minimalizálva ökológiai lábnyomát?

A napelemesrendszerek.info minden felmerülő kérdésre választ ad, itt profi szakemberek végzik el a helyszíni felmérést, a tervezést és a kivitelezést. A legfontosabb kérdés, ami ilyenkor felmerül, az, hogy mennyi a napelemes rendszerek ára.

A napelemes rendszerek ár több tényezőtől függ, ezek egyike az energiaigény. Ami szintén több mindentől függ. Azért érdemes profi szakembereket felkeresni, mint amilyenek a napelemesrendszerek.info szakemberei, mert ők választ adnak ilyen kérdésekre is. Hisz nem mindegy, hogy milyen ingatlanra szeretnénk felszereltetni a napelemeket. Lehetséges, hogy a szakemberek előbb azt tanácsolják, hogy végezzük el a szigetelést, a nyílászárók cseréjét, hisz ezek azok a helyek, ahol a legtöbb energia kiszökik. Azt is meg kell nézni, hogy az épület szerkezete elég tartós-e, erős-e, alkalmas-e arra, hogy elbírja a napelemeket. Fontos az ingatlan tájolása, a tető dőlésszöge és még sok minden más is, melyet a napelemesrendszerek.info szakemberei mind megnéznek, megvizsgálnak.

A napelemes rendszerek ár tekintetében az is fontos, hogy mekkora a háztartásunk energiaigénye. Ezt is több tényező befolyásolja. Milyen háztartási gépeink vannak, azokat milyen gyakorisággal használjuk. Van-e elektromos autónk, amit otthon töltünk, vagy tervezzük-e a beszerzését. Van-e jakuzzink, fűtött medencénk, és egyáltalán, mennyi áramot használunk el. Azzal fűtünk esetleg? Az igényt egész egyszerűen össze lehet számolni úgy, ha megnézzük, hogy egy átlagos évben mennyi energiát fogyasztott a háztartásunk és abból vonunk egy átlagot. Persze ilyenkor számítsuk bele azt is, hogyha az adott év nem volt átlagos.

Hűvös volt a nyár, nem használtuk a klímát? Ezek mind számítanak a tervezési fázisban. A napelemesrendszerek.info szakemberei segítenek a tervezésben, gondolkodásban, minden szempontot figyelembe véve, olyanokat is, ami nekünk eszünkbe sem jut. Érdemes rászánni az időt a tervezésre, hisz maga a rendszer telepítése általában egy-két nap, így inkább tartson tovább a tervezés, semmint egy alul- vagy akár túlméretezett rendszert kapjunk a végén.

Apropó, méretezés. Ez is egy olyan tényező, ami befolyásolja a napelemes rendszerek árát. Ha alulméretezett, akkor ugyan olcsóbb, de nem fedezi háztartásunk energiaigényét, így nem felejthetjük el a villanyszámlát. Ha pedig túlméretezett a rendszer, akkor ugyan nem kell villanyszámlát fizetnünk, de a kezdeti költségeink magasabbra rúgnak, hosszabb a megtérülési idő. Ráadásul az áramszolgáltató ugyan “megvásárolja” az általunk termelt felesleges áramot, ez azonban csak filléreket jelent.

A napelemes rendszerek ára attól is függ, hogy milyen napelemeket, berendezést, invertert szeretnénk. Itt nem szabad spórolni, hiszen ezt nem egy évre vesszük, fontos a jó minőség. Ennek megfelelően az ár is magasabb, de cserébe biztonságos, jó hatékonyságú rendszerünk lehet. Egy olcsóbb, név nélküli inverter és napelemes rendszer ugyan csökkentheti a kezdeti költségeinket, azonban ezek hatékonysága általában alacsonyabb, ráadásul ha elromlik, akkor a szervizháttér sem biztosított. Nem érdemes tehát kockáztatni. A napelemes rendszerek ár általában 8-10 év alatt térül meg, és ezután valóban ilyen lesz az energia háztartásunk számára. A megtérülési idő persze sok mindentől függ, a kérdéseinkre e tekintetben is választ kapunk a napelemesrendszerek.info-tól.

Ahol egyébként kérhetünk ingyenes helyszíni felmérést, tervezést és kivitelezésben is rendelkezésünkre állnak a profi szakemberek. Jó minőségben, magas szakértelemmel várják az ügyfeleket. A honlapjukon pedig sok-sok hasznos információt találunk a témában.

Így például arról, hogy nem minden napelemes rendszer van rákötve a hálózati áramra. Vannak ugyanis úgynevezett szigetüzemű rendszerek, amelyek gyakorlatilag egy szigetként működnek, tehát függetlenek a szolgáltató hálózatától. Ennek több oka is lehet, ilyen például egy erdő közepén lévő házikó, ahol nincs a közelben hálózat vagy egy hatalmas pusztában álló istálló vagy ház. Ilyen esetben ideális a szigetüzemű rendszer, nem kell tehát attól tartani, hogy ahol nincs hálózati áram, ott nem lehet napelemes rendszer működtetni.

Ezek a rendszerek egyébként úgy működnek, hogy a megtermelt, de fel nem használt energia itt nem töltődik vissza a hálózatra, mivel nincs mire vissztöltődnie. Itt egy akkumulátorban gyűlik, és mi magunk használhatjuk fel, amikor szükségünk van rá. Az áramellátás így megoldott akkor is, ha csak magunkra számíthatunk. A szigetüzemű rendszerek telepítésében is mindenben számíthatunk a napelemesrendszerek.info-ra.

Hogy milyen előnyei vannak a szigetüzemű napelemeknek? Egyrészt függetlenedünk így a szolgáltatóról, persze megvan az a veszély, hogy áram nélkül maradunk, ha sokáig nem süt a nap, illetve ha kiürülnek, lemerülnek az akkumulátorok. A szakemberek tehát azt tanácsolják, hogy ahol van rá lehetőség, ott inkább legyen a hálózatra kötve a napelemes rendszer, a szigetüzeműt csak olyan helyre telepítsék, ahol nincs más megoldás. Ilyen esetekre egyébként fel lehet készülni, még akár romantikus is lehet gyertyával világítani vagy épp tüzet rakni a kandallóba.

A napelemes rendszerek árait befolyásolja a méret, ez logikus és természetes. Figyelni kell azonban arra, hogy ne méretezzük túl a rendszert, egyrészt ezzel nem tudunk pénzt keresni, másrészt nagyban megnőnek majd a kezdeti költségek. Persze az alulméretezés sem jó dolog, bár a rendszer bővíthető, azonban ennek van egy határa. Ezt a határt pedig maga az inverter jelenti, aminek van egy maximális teljesítménye. Az inverter cseréje pedig igencsak költséges, míg pár napelemet venni annyira nem az. A lényeg, hogy amikor megterveztetjük a rendszert, keressünk fel profikat, mint a napelemesrendszerek.info és gondoljunk a jövőre. Például gondoljuk át, hogy 8-10 év múlva vajon lesz-e olyan dolog a háztartásunkban, aminek nagyobb az energiaigénye. Ez lehet egy elektromos autó, klíma, fűthető medence, szárítógép, szóval bármi, ami árammal működik.

Azért fontos mindezt átgondolni, mert stabil alapokat kell teremteni a rendszer telepítéséhez. Ami mint már említettem, voltaképp nem sok idő, szóval nem érdemes azért sietni, mert mielőbb szükségünk van a napelemekre. Hagyjunk időt magunknak, a tervezőknek, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni ebből az egészből.

A világ egyre inkább a környezetvédelem, a környezettudatosság irányába tart. Egyre többen gondolják fontosnak, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat. Ennek első lépései általában a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladékmentes életmód bevezetése és minden olyan dolog, amivel kíméljük a környezetet. Gyalog vagy kerékpárral járunk, amennyiben lehetséges, elektromos vagy hibrid autót vezetünk, kihasználjuk a nap energiáját. A nap tiszta, zöld energiája korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll. Megújuló, használatával nem szennyezzük a környezetet. Nem csoda, hogy egyre többen használják ki ezt az energiát, ami mindenki számára rendelkezésre áll.

A napelemes rendszerek telepítése nem olcsó mulatság, azonban léteznek pályázati lehetőségek, kamatmentes hitelkonstrukciók vagy akár vissza nem térítendő támogatások is a rendszerek telepítésére. Érdemes nyitott szemmel járni és ha már döntöttünk, akkor profi szakembereket megbízni, mint a napelemesrendszerek.info.