Infrapanelek a legmodernebb fűtőeszközök – ti hallottatok már róla?

Csak mert én még nem, pedig ismerve az infraszaunák működési elvét, az Infrapanelek használata is egészen logikusnak tűnik a fűtésre. Mivel már egyre több háztartásban elérhető valamilyen zöld módon előállított energia, ezért nem meglepő, hogy az emberek egyre jobban érdeklődnek az elektromos energiával működő háztartási berendezések és rendszerek után, hiszen, ha valamit ingyen lehet üzemeltetni, az sokkal fenntarthatóbbnak tűnik, mint amiért életünk végéig fizethetünk havi rendszerességgel. Így aztán az Infrapanelek utáni érdeklődés is megnőhetett volna már, azonban ez egy olyan terület, ami még nagyon kis visszhangot kapott hazánkban, ezért most arra gondoltam, hogy leírok róla pár hasznos gondolatot, hátha valakinek megtetszik és jobban utánamegy ennek a kérdésnek.

Előre szeretném leszögezni, hogy nem én vagyok a szuperokos, csak jó az informátorom. Az itt leírtakat bővebben is megtalálhatjátok a futesrendszerek.hu oldalon, ahonnan az információmat szereztem.

A hagyományos fűtési rendszerek esetében egy olyan működési elv az elterjedt, amelynek során a hőátadó test, például egy radiátor a levegőt melegíti fel egy adott helyiségben, amiben mi emberek így komfortosabban érezhetjük magunkat. Infrapanelek esetében ez egészen másképp történik.

Aki ült már infraszaunában, az tudhatja, hogy ez a meleg nem az a meleg, mint mondjuk egy finn szaunában, ugyanis teljesen más a működési elv. Az Infrapanelek ugyanis nem a levegőt melegítik fel, hanem a testeket: a berendezéseket, a falat, és persze mindenek felett az emberi testet. Mivel ezek a dolgok kölcsönhatásban vannak a levegővel, ezért törvényszerű, hogy a levegő hőmérséklete is növekedni fog ott, ahol Infrapaneleket használnak, de a fő hőforrás ebben az esetben mégsem ez. Sokkal inkább az a fajta hősugárzás, amit az emberi szerzet kap. Ez valami olyasmi érzés – és a hatásmechanizmus is ahhoz hasonló -, mint mikor érezzük, hogy süt a Nap. Mivel egy kellemes érzésről van szó, ezért ez mindenképpen az Infrapanelek mellett szól. Az meg már csak hab a tortán, hogy ez így tényleg direktben a testet melegíti, tehát nem a levegő melegétől érezzük majd jobban magunkat, hanem sejtszinten rezegtet úgy minket, hogy komfortosan érezzük magunkat a bőrünkben – persze csak az egészséges tartományig.

Aki ismeri az infraszaunát, az tudja, hogy azért is szokták használni, hogy zsírt égessenek olyan módon, hogy ne kelljen érte megmozdulni. Jogosnak tartom ezért a felvetést, hogy vajon ezek az Infrapanelek is tudják ezt a hatást hozni? Nos, erre nem tudom a választ, inkább csak sejtem. Azt gondolom, hogy mivel a működési elv azonos, ezért valamilyen szinten meglesz ez a hatása a panelnek, de mivel a rendeltetése más, ezért azt gyanítom, hogy sokkal kisebb mértékben – hiszen nem akarunk egész nap izzadni, nem?! Aztán ha egyszer személyesen is kipróbálhatok egy ilyen dolgot, akkor majd elmesélem a tapasztalataimat.

Az Infrapanelek elorozhatatlan előnye minden bizonnyal az esztétikumában rejlik. Letisztult, elegáns formában tehető fel a falfelületekre és nem is biztos, hogy a vendégek megmondják róla, hogy na ezt ti fűtésre használjátok. Dísztárgynak talán azért még nem nevezném, de tény, hogy a jelenléte leginkább talán egy szép stukkóéhoz hasonló. Ami pedig ennyire kiemelkedően esztétikus, annak biztos, hogy nagy keletje lesz bizonyos körökben.

Összességében azt gondolom, hogy ez egy nagyon innovatív és különleges mód arra, hogy meleget csináljanak egy lakásban. Mivel még nem valami elterjedt megoldásról van szó, ezért azt gondolom, hogy ott érdemes információt szerezni, ahol már ismeretes ez a technológia. Mivel a futesrendszerek.hu oldalon már lehet ajánlatot kérni az Infrapanelek tekintetében, én náluk kezdeném az informálódást.