Közhírré tétetik, január 15-én indul a napelemes pályázat!

Régóta szerettem volna napelemet telepíteni a családi házamra. Rengetegszer hallom ugyanis a hírekben, hogy jön a klímaválság, emelkedik az áram ára, el fognak fogyni a fosszilis energiahordozók… Nagyon nehéz elviselni ezt a bizonytalanságot, még akkor is, ha ennek sokszor csak a fele igaz, mert mindenki hajlamos túlzásokba esni, aki azt szeretné bizonyítani, hogy az általa képviselt ügy nagyon is fontos és jó lenne, ha minél többen tennének érte.

Már a napenergia plusz program magyar közlöny általi megjelenése előtt árgus szemekkel figyeltem hát az újságok címlapjait és a közösségi médiát abban reménykedve, hogy valaki végre hiteles forrásból információval tud szolgálni a közeljövőben várható állami támogatásokkal kapcsolatban. Nekem ez kifejezetten fontos, csúnyán rá tud ugyanis fizetni az ember, ha bedől a hamis vagy félinformációknak. Tartottam is tőle, hogy a a napenergia plusz program magyar közlönyben való megjelenése elindít egy újabb ilyen áradatot, és hirtelen mindenkiből profi napelemszakértő lesz.

Szerencsére hamar rátaláltam a napenergiapluszprogram.hu honlapra, ahol valóban hiteles és érthető tájékoztatást kap az ember. Én már eleve képben voltam sok mindennel. Tudtam, hogy meg fog szűnni a szaldó elszámolás, aminek következtében most már nem lehetséges az, hogy ne fizessenek villanyszámlát a napelemes háztartások, hiába tudják kitermelni éves szinten az aktuális fogyasztásukat. Ahogy a napenergiapluszprogram.hu írásai is rávilágítanak, ennek a problémának a kezelésére részben megoldást jelentenek az akkumulátoros napelemes rendszerek alkalmazása. Így ugyanis duplán jól járunk: egyrészt kevesebb megtermelt áramot veszítünk, amit napközben nem tudunk közvetlenül elfogyasztani, ha épp senki sincs otthon. Másrészt pedig akkor is fel tudjuk azt használni, amikor mindenki otthon van, mondjuk egy borús téli napon vagy késő este, amikor kizárt annak a lehetősége, hogy akár még csak egy rövid időre is kisüssön a nap.

A szóban forgó napelemes pályázat esetében pontosan ennek a megvalósítására kap lehetőséget állami támogatással az, aki megfelel a napenergiapluszprogram.hu által is összefoglalt feltételeknek. Az akkumulátoros napelemes rendszerek létjogosultságát gazdasági és egyéb tényezők is alátámasztják, amelyekről szintén részletesen, de áttekinthetően olvashatunk a weboldalon a napenergia plusz program magyar közlöny rendelet kiadása óta. Ezenfelül a műszaki paraméterekre is kitérnek, illetve arra, hogy miért érdemes törekednünk rá, hogy a hibrid és szigetüzemű rendszerek által miért érdemes törekednünk arra, hogy minél inkább függetlenedni tudjunk az áramszolgáltatónktól.

Azért is tetszik ez a weboldal, mert bár ezeknek az információknak a nagy része nem volt teljesen új számomra, nagyon jól és vázlatosan összefoglalja a legfontosabb infókat, amikre érdemes odafigyelni, ha gondolkozunk benne, hogy induljunk a napelemes pályázaton. Az űrlapot szintén nagyon könnyű kitölteni, amennyiben felkeltette a lehetőség az érdeklődésünket. Ebben az esetben rövid időn belül megtörténik a kapcsolatfelvétel, hogy a pályázat indulásának napjáig, azaz 2024.01.15-ig minden szükséges segítséget megkaphassunk a cégtől a sikeres pályázat benyújtásához. Így nem kell aznap éjfélkor a körmünket rágva tűkön ülnünk amiatt, hogy teljesen elveszünk majd a benyújtandó dokumentumok között, mert fogalmunk sincs, mit csinálunk, miközben beelőz majd bennünket 15.160 másik pályázó. A honlap egyébként is folyamatosan frissül újabb érdekes hírekkel és információkkal, ezért érdemes rendszeresen újra és újra felnézni rá.

Örülök, hogy ez végre valóban nem kacsa, és reményeim szerint hamarosan végre nekem is lehet saját napelemes rendszerem, hogy az akkumulátorban eltárolt áramról menjen a TV-m, miközben az esti híradót nézem. Egy zöldebb jövőért minden államnak érdemes és kell is tennie.