Lézergravírozás: az esküvőnk fénypontja

Z-generációs fiatalként valószínűleg nem meglepő, ha azt mondom, hogy az internetről tájékozódom. Nem kapcsolom be a televíziót csak azért, hogy megnézzem az esti híreket. Minek? Mindent megtalálok az online felületeken másodpercek alatt. Nem beszélve arról, hogy releváns időben is megtehetem. Ha történik valami a reggeli órákban, akkor azonnal tudok az esetről tájékozódni.

Koromnál fogva fontosnak tartom, hogy a világ minden egyes mozdulatával lépést tartsak. Ami az egyik pillanatban még adott, a következő nap, vagy a következő másodpercben már a múlté. Általában a munkahelyemre menet mindig átpörgetem a metrókocsiban ülve a híreket. Az ebédszünetemben is vetek rá egy pillantást, illetve vacsora után is, majd lefekvés előtt is átfutom az újdonságokat.

Egy jó példa arra, hogy miért is fontos, hogy tudjunk mindenről. Tavaly nyáron egy külföldi országba vezetett az utunk a párommal. Mivel Magyarországgal szomszédos országba utaztunk, így autóval vágtunk neki a nagy kalandnak. Hajnalban indultunk, de én már késő este átnéztem a hazai, illetve a külföldi csatornákat, hogy ne érjen minket meglepetés. Akkor még semmiről sem olvastam, amely akadályt görgetett volna a nyaralásunk elé, azonban én még az autóban ülve is figyeltem az online felületeket. Már épp elértük az országhatárt, amikor szembe jött velem egy elég komoly útlezárás az egyik hírportál felületén. Mint kiderült, a mi utunk pontosan arra vezetett volna. Nyilvánvalóan ki lehetett volna várni, míg meg nem nyitják újra az adott útszakaszt.

De őszintén, kinek van kedve negyven fokban egy autóban várakozni? Így gyorsan megfordultunk, és kerestünk egy másik útvonalat, ahol volt lehetőségünk átutazni a másik államba. Több órás rostokolástól mentett meg minket az, hogy folyamatosan követem a híreket.

Egy másik eset során is jól jött a hírek utáni tudáséhségem. Az esküvőnk napján szerettünk volna a vendégeknek egy kis ajándékkal kedveskedni. Az elképzelésünk az volt, hogy egy olyan tárgyat ajándékozunk nekik, amelyben a nevünk, a fotónk és a nagy nap dátuma szerepel. Mivel én voltam a nagy felfedező a családban, el kezdtem kutatni az interneten.

Így találtam rá a Color Nyomda csapatára. A rengeteg szolgáltatás közül, amelyet ez a cég kínál, elsősorban a lézergravírozás fogott meg a legjobban. Szerencsére a weboldalon széleskörű tájékoztatást kaptam a nyomda által felkínált termékekről. Mint megtudtam, számos felületre képesek felvinni a megrendelő grafikai anyagát, szövegét. Legyen szó magáncélú megrendelésről, üzleti, marketing vagy reklám felhasználásról, az eredmény eredeti és tűpontos lesz.

lézergravírozás

Mivel nem ismertem a lézergravírozás pontos folyamatát, így nagyon örültem, hogy a weboldalon ezt is megtaláltam részletesen. A leírtak alapján beleégetik a kívánt mintát különböző felületekbe. Mivel az eljárás lézer használatával történik, ezért nagyon finom vonalak elkészítését is tudják garantálni. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy mi az alapanyagunk, mivel mindegyik máshogy viselkedik. A fának például van keményebb és puhább része, a plexi olvadhat, a fém kitágul. Ezért fontos, hogy minél jobb minőségű és felbontású grafikai anyagot nyújtsunk be a cég felé. Az említett alapanyagok mellett még választhatjuk az üveget, a papírt, a bőrt és műbőrt, illetve kő és kerámia is szolgálhatja kész termékünk alapját. De ha ez nem lenne elég, akkor egyedi felületre is kérhetjük a saját mintánkat, azonban ebben az esetben próbagravírozást is elvégeznek, hogy egyáltalán megmunkálható-e a hozott anyag.

A modernitásnak köszönhetően elég gyorsan ajánlatot tudtam kérni. Nem kellett telefonon egyeztetni, habár minden általuk felkínált szolgáltatásnál megadnak egy kapcsolattartót, akit tudunk keresni, ha elakadnánk. Mobilon és e-mailen is a rendelkezésünkre állnak. A válaszadás körülbelül egy napot vesz igénybe.

Azonban mielőtt lenyomtam volna azt a bizonyos sorsdöntő gombot, még azért szétnéztem a weboldalukon. Harmincéves tapasztalattal rendelkező vállalat, melynek tagjai olyan szakemberek, akik ismerik a nyomtatás technológiai eljárásokat, illetve nagy kreativitással rendelkező fiatalok is társulnak melléjük. Külön részleg foglalkozik a grafikai tervezéssel, a kivitelezéssel, a digitális nyomtatással, ofszet nyomtatással, stancolással, könyvkötészettel, egyedi naptárak készítésével. Ráadásul mindezt úgy végzik, hogy az árérzékenységet szem előtt tartva nagy hangsúlyt fektetnek a nyomtatási árakra.

Külön fül alatt több segédlet áll a rendelkezésünkre. Olvashatunk arról, hogy az általunk küldött képek, illusztrációk milyen felbontásúak legyenek. Sőt, azt is tanácsolják, hogy CMYK színrendszerben készítsük elő őket. A betűkészletre is felhívják a figyelmet. Egy másik boxban részletezik a már említett színeket. Az RGB, vagy sRGB azért nem megfelelő választás, mert sokkal több elemet tartalmazó színtérről beszélünk, amelynek egy része nem vethető össze a hagyományos színekkel. Ilyenek például az élénk színek. Kiemelten foglalkozik a weboldal az UV lakk, stanc, bieg, prég formák megértésével, illetve a kifutó, egyéb nyomdai paraméterek elmagyarázásával is. Van lehetőségünk a nyomdától is tördelést kérni, melyhez szintén kapunk útmutatót.

A kész nyomdai fájlokat leadhatjuk személyesen a Color Nyomda budaörsi telephelyén előre egyeztetett időpontban, vagy elküldhetjük a weboldalon megadott e-mail címre is. Ha esetleg nagyobb méretű fájlok vannak a birtokunkban, ahhoz is segítséget nyújtanak, hogy abban az esetben is gördülékenyen menjen az átadás.

Ahogy már említettem, a cég a lézergravírozás mellett számos szolgáltatással rendelkezik. Az esküvőnk miatt ezek között is alaposan szétnéztem. Mondjuk, akkor még nem tudtam, hogy milyen jól tettem, hiszen később velük készítettem el a meghívónkat is. Ami különösen érdekes volt a számomra, hogy olyan egyedi dolgokat is megcsinálnak, mint egy saját tapéta legyártása. Mennyire menő, ha a lakásodban az egyedi, általad készített tapétát látod a falon? Ráadásul még padlófóliával, irodai dekorációval, jármű díszítéssel, térbetűk megalkotásával is foglalkoznak.

Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy az esküvőnk összes dekorációját a nyomdával csináltattam meg. A díszletünk legérdekesebb eleme az a különleges asztalalátét, amely az utolsó pillanatban jutott az eszembe. Ezeken egy-egy vicces történetet olvashattak rólunk a vendégek, így még közelebb kerültek azok is hozzánk, akik kevésbé ismertek minket. Tényleg egy utolsó utáni időpont volt, amikor mindez eszembe jutott, de semmi okom nem volt a pánikra.

Az esküvőnk nagyon jó volt, pontosan olyan, amilyennek elképzeltük. Nyilvánvalóan a sikerességéhez hozzájárult a Color Nyomdában készített díszítőelemek. A lézergravírozással megálmodott ajándék végül úgy nézett ki, hogy egy színes üvegalapon a párommal egymást öleljük, amely alatt a nagy napunk dátuma és egy köszönöm szerepelt. A vendégeknek kifejezetten tetszett ez az egyedi ötlet, és nem győztem mindenkinek elmesélni, hogy hogyan született, kik valósították meg mindezt.

Azóta is többször feltévedek a cég oldalára új dolgok után kutatva, illetve folyamatosan bővítem az ismereteimet a weboldalon található információk segítségével. A barátaimnak, ismerőseimnek pedig mindig meleg szívem ajánlom ezt a nyomdát.