Megéri tartani a lépést a megújuló energiához kapcsolódó hírekkel

Valahogy nekem a hírolvasás mindig úgy jön ki, hogy az ágyban végzem. Reggelente első dolgom megnézni, hogy milyen friss hírek jöttek ki. Este lefekvés előtt pedig pont ugyanígy zárom a napot, csak ilyenkor mindig inkább nemzetközi online hírújságokat nézegetek. Fontosnak tartom a hírek olvasását, hogy tájékozott maradhassak, és mindig tudjam, hogy mi történik a világban. Milyen fura, hogy amikor kicsi voltam, és apa meg akarta nézni az esti híradót, mindig nyafogtam, hogy kapcsolja már el, mert ez milyen iszonyatosan unalmas. Nos, ma már egyáltalán nem így állok a dolgokhoz, és belátom, hogy elengedhetetlen tisztában lenni az újdonságokkal.

Az ember mindennap tanul valami újat

Persze nem csak a gazdasági és politikai híreket szeretem olvasgatni, hanem a különböző technikai újításokról is szeretek informálódni. A múlt héten például szembejött velem egy nagyon érdekes cikk a megújuló energiáról, azon belül is a napelemekről. Ma már szinte havonta jönnek ki újabb napelem modultípusok, és egyéb úttörő technológiák napelemek terén. Ez a sok izgalmas infó pedig engem is némi kutakodásra, fejtágításra ösztönzött. Kíváncsi voltam, hogy mekkora teljesítményű napelem rendszerek érhetőek el a lakosság számára, és ezek milyen áron kaphatóak. Hasraütés szerűen beírtam a keresőbe, hogy 8 kw napelem rendszer. Így találtam rá a napelemrendszer.info oldalára, ahol minden fel van tüntetve, amit csak egy 8 kw napelem rendszerről tudni érdemes.

8 kw napelem rendszer

Megtudhattam azt is, hogy mennyibe kerül, és miből is áll egy 8 kw teljesítményű napelem rendszer. Különböző napelem panelek érhetőek el a piacon, de a kivitelező, akihez a napelemrendszer.info tartozik japán Sharp napelemeket használ. Ez nekem már egyből roppant szimpatikus volt, hiszen ha csak a hosszú életű Sharp számológépekre gondolok, amiket még iskoláskoromban használtam, rögtön elhiszem, hogy a többi termékük, így a napelemek is ugyanolyan tartósak. Az inverterekből is többféle márka terméke érhető el, mint például a Fronius, az SMA, vagy a Solar Edge inverterei. Ezt pedig UV védelemmel ellátott kábelezéssel és saválló acél tartószerkezettel fejelik meg. A rendszer díja ezenfelül tartalmazza a munkadíjat is. Az általuk felszerelt eszközökre és a munkára pedig garanciát is vállalnak. De van ám itt még valami…

Mire kell a helyszíni felmérés?

Ingyenes helyszíni felmérést végeznek a telepítés előtt, hogy megállapíthassák, hogy mekkora napelem rendszerre lesz szüksége az ügyfélnek. Ehhez nem árt tisztában lenni az átlagos energiafogyasztással sem, tehát nem árt kéznél tartani pár korábbi villanyszámlát. A felmérés alatt a ház tájolása mellett megvizsgálják a tetőszerkezet állapotát, és a tető dőlésszögét, valamint figyelembe veszik a ház körül található árnyékoló tényezőket is. A mért adatok fényében fognak végső ajánlatot tenni a napelem rendszerre. Ez nekem például teljesen új infó volt. Mármint azzal tisztában voltam, hogy a rendszer telepítését megelőzően szükséges lehet a felmérés, de abba soha sem gondoltam bele, hogy a kertben növő fák például miként befolyásolhatják negatívan a napelemek energia termelését.

Arra is felhívták az oldalon a figyelmet, hogy az inverter és a rendszer méretét is érdemes kicsit nagyobbra tervezni, hiszen újabb fogyasztók bármikor bekerülhetnek a háztartásba (pl. légkondi). Ha pedig bővíteni szeretnénk a rendszert, akkor ha alapból nagyobb invertert választunk, akkor azt nem kell lecserélni, hanem továbbra is el fogja bírni a nagyobb rendszert is. A napelemek azon kívül, hogy megkímélik a környezetet a károsanyag kibocsátástól, a pénztárcánkat is kímélik. A villanyszámlákra nem kell továbbra is tízezreket költeni, hiszen nem a szolgáltatótól kell áramot venni. Helyette a napelem rendszer termelheti meg a szükséges energiát nekünk.

Órákat olvasgattam a napenergiáról, de szívem szerint még akár további napokat töltenék el vele. Egy már biztos, hogy mostantól a napelemrendszer.info legújabb napelem híreit is figyelni fogom a már megszokott hírújságok mellett.