Szoboszlai Kriszti fotóstúdiója volt a legjobb hír a héten

A mai világban már nagyon könnyű hírekhez jutni. Néha fel sem fogjuk, hogy erre mennyivel több lehetőségünk van, mint elődjeinknek. Gondoljunk csak arra, hogy az internet feltalálása előtt sokkal nagyobb munka kellett ahhoz, hogy egyáltalán valamiből hír legyen. Most már elég hozzá egy számítógép, ami mindenki házában megtalálható és bárki fel tud tölteni egy cikket a hálóra. Korábban azonban ehhez minimum egy újságnál kellett dolgoznunk.

Ez pedig egy kétélű dolog. Egyrészről nagyon jó, hogy mindenki szóhoz tud jutni, nem csak azok az emberek, akiket a főszerkesztő előnyben részesít. Ettől függetlenül azonban korábban ezek a főnökök nem véletlenül rendelkeztek a választás jogával. Az internet korában senkinek nem idegen már az az érzés, hogy a híreink felhígultak és nem igazán tudjuk, hogy minek higgyünk. Nem azt mondom, hogy a régebbi időkben nem voltak álhírek és ferdítések. A mennyiségen van itt a hangsúly.

Ha valakinek van egy nézete a világról, akkor, ha eleget keresgél, találni fog egy csomó olyan cikket, ami megerősíti ebben a hitében. Édesapámmal van rengeteg ilyen vitám, mikor az egészséges étkezésről van szó. Egyszerűen túl sok infó zúdul rá az emberekre és azok, akik nem ebben nőttek fel, könnyen az áldozatául tudnak esni. Ezért lenne nagyon fontos, hogy az iskoláinkban arra is megtanítsák a gyerekeket, hogy miként lehet kiszűrni a nem megbízható hírforrásokat.

Mivel, mint már korábban mondtam, az ember bármit leírhat az interneten és különösebb engedély kérés nélkül kiteheti azt. Ettől függetlenül, ha a források nincsenek megfelelően jelölve, az a cikk körülbelül annyit ér, mintha elolvasnánk egy novellát és abból próbálnánk a valóságról leszűrni dolgokat. Én őszintén, már régen nem olvasok rendszeresen híreket az interneten. Főleg azért, mert túlzottan átlátszó az az üzleti modell, ami szerint még a legjobb hírportálok is működnek. Meghökkentés és botrány helyett azonban én inkább a tényeket szeretem.

És a valóságról kevés pontosabb képet lehet alkotni, mint egy fotóval. A profi portré fotózás kapcsán pedig Szoboszlai Kriszti oldala jött fel. De mégis, hogy jutottam el ehhez a témához? Az utóbbi hónapokban többször hallottam a barátnőmtől, hogy mennyire tetszenek neki azok a képek, amiket más lányok raknak ki az online felületekre. Ő is próbálkozott már a telefonjával hasonlókat készíteni, de sosem érte el a kellő hatást.

Tudtam, hogy nemsokára itt lesz a szülinapja, úgyhogy úgy voltam vele, hogy milyen jó meglepetés lenne egy profi portré fotózás. Engem alapból annyira nem érdekelt a téma, ezért nem is voltam járatos benne. Szerencsére azonban az álhírek mellett rengeteg pozitív funkciója is van az internetnek. Az egyik egyértelműen az volt, hogy csak beírtam a keresőbe, hogy profi portré fotózás és az első helyen már egy nagyszerű oldalt adott ki. Szoboszlai Kriszti nevén futott ez a hely. És bár nem gondoltam volna, ez volt az utolsó, amit meglátogattam, mivel itt minden klappolt.

Mivel teljesen idegen vagyok ebben a világban, ezért már az is meglepett, hogy milyen stílusos volt az oldal. Azok a helyek, amiket én látogatok az interneten, általában egyszerű webshopok. Szoboszlai Kriszti oldalán azonban érződött, hogy egy művész keze van az egész mögött. És egy személy, aki profi portré fotózást tud vállalni, az természetesen abban is nagy mester, hogy miként érdemes prezentálnia magát. Azért is olyan fontos ez, mivel az interneten mindenre van alternatíva. Így azonban rögtön meg tudott győzni, hogy érdemes itt tájékozódnom a profi portré fotózás témában.

Az oldalt amúgy könnyű volt kezelni. Így pedig hamar el tudtam jutni a profi portré fotózás részlegre. A pozitívumok azonban itt még nem értek véget, mivel Szoboszlai Kriszti hosszú tájékoztatót is fűzött ahhoz, hogy mit érdemes tudni profi portré fotózás kapcsán. Ez nekem különösen hasznos volt, mivel egyáltalán nem értettem a témához. Így azonban egy kis betekintést kaphattam abba, hogy miért is annyira fontos ez az egész, a barátnőm számára.

A legnagyobb pozitívum az volt, hogy mennyire személyesen kezeli a fotózást Szoboszlai Kriszti. Ezalatt azt értem, hogy végig kommunikál a portré alannyal. Ez egy óriási szempont, hiszen az ember általában nincs hozzászokva ahhoz, hogy egy kamerával legyen fotózva. Azt is hozzátette, hogy nem kell, hogy egyfélék legyenek a képek. Tehát lehet hivatalos, sportos, vagy elegáns is, akár egy fotózáson belül. Hiszen butaság lenne az embernek csak egy aspektusára fókuszálni.

Ez mind szép és jó, én azonban egy kicsit többet meg szerettem volna tudni Szoboszlai Krisztiről. Hiszen egy művészeti terméknél nagyon fontos az, hogy az alkotó miként áll az egészhez. Szerencsére a profi portré fotózás mellett az oldalon erről is el lehetett érni információt, a „rólam” részlegben. Rákattintottam és tényleg kaptam egy kis rövid tájékoztatót arról, hogy miket érdemes tudni róla. Ettől nekem az egész még inkább személyes lett. Ez pedig egy óriási szempont az internet világában, ahol az ember sokszor azt érzi, hogy csak adatokat olvas.

A másik dolog pedig, amit nem hagyhattam ki az nem más, minthogy megnézzem milyenek voltak a korábbi munkái. Van egy galéria részleg, ahol mindezt el lehet érni. Engem azonban konkrétan a profi portré fotózás érdekelt. Visszatértem erre a menüpontra és legnagyobb meglepetésemre nem kellett semmi mást tennem, mint egy kicsit lejjebb tekerni a tájékoztatónál és már láthattam is a képeket.

Én tényleg nem tudom, hogy emberek hogyan tudnak ilyen jó fotókat készíteni. Higgyétek el, én is próbáltam már szép tájképeket lőni, de sosem adta át még negyedét sem annak, amit éppen láttam. Itt azonban a portré fotóknál nem azt éreztem, hogy a modellek simán csak tökéletesen le lettek fotózva. Hanem azt, hogy az egész túlmutatott egy egyszerű képen. Szinte éreztem a személyiségüket és, hogy Szoboszlai Kriszti pont azt domborította ki, ami más elől talán rejtve lehet. Ez pedig egy olyan adottság, amit nem lehet pénzben mérni.

Megnéztem az árakat és bár nem voltak olcsók a képek, mégis úgy voltam vele, hogy a barátnőm csak ilyen minőségi szolgáltatást érdemel. Foglaltam egy időpontot és mikor elmondtam a barátnőmnek, hogy milyen ajándékot szereztem neki, teljesen el volt ájulva. A fotózás előtt még kicsit izgult, mivel korábban sosem vett még részt ilyenen. Szoboszlai Kriszti azonban állta a szavát és valóban nagyon odafigyelt arra, hogy a kedvesem biztonságban és nyugodtan érezze magát. Így pedig csodálatos képek születtek, amik nem egyszerű telefonos fotók. Ezek egy olyan pillanatot örökítettek meg a barátnőm életében, amelyre jó lesz évek múlva is visszanézni.