Patacsi Pilvax

Veszélyben a Föld?

|

Eddig nem tapasztalt vékonyságúra csökkent az ózonréteg az Északi-sark fölött. Ezt a szomorú tényt jelentette be az ENSZ időjárási ügynöksége, a WMO a mai napon. Negyven százalékkal csökkent ezen a télen az ózon vastagsága az Északi-sark fölött

Az időjárási ügynökség szerint a jelenséget az atmoszférában lévő hatalmas mennyiségű szennyezőanyag, és a nagyon hideg tél okozhatta. Az Északi-sark fölött az ózonpajzs vastagsága körülbelül negyven százalékkal csökkent a tél kezdete és március között. Az előző években egy teljes tél alatt legfeljebb harminc százalékos csökkenést mért a World Meteorological Organisation. Most 10 százalékos növekedés volt. Ez több, mint aggasztó.

Az 1997-ben megkötött Kiotói egyezmény célkitűzése az volt, hogy az azt aláíró államok 2008-2012-re nagyjából 20 %-kal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat. A 20 %-os adat is jelzi, hogy itt egy politikai és nem tudományos érveken alapuló megállapodás született. Ami emellett nem is nevezhető sikeresnek: a legnagyobb kibocsátók közül több ország sem írta alá az egyezményt. Kína pedig aláírta, csak nem tartja be. Nem tartja be Kanada, Spanyolország, Olaszország, USA, és Portugália sem.

Egyezmény ide, egyezmény oda, különböző tanulmányok ellenére az emberiség továbbra pusztítja kozmikus szülőhelyét: a Földet.

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE