Ez-az-amaz

A körömről

|

Nincs kellemesebb látvány, ha esetleg randink van, hogy az illető körme szép és ápolt legyen, az viszont elég hangulatromboló tud lenni, ha valakinek csúnyák, berepedezettek, rágottak, és/ vagy koszosak a körmei. Magam részéről legalábbis….én elég háklis vagyok ezekre, hiszen a körömnek is szépnek kell lennie. A köröm rengeteg betegség leleplezője lehet, ezért figyeljük árulkodó jeleit. Persze nem minden esetben vészjelző harang, ugyanis sok embernek örökletesen gyengék a körmei. Viszont, jelezhetnek könnyen orvosolható problémákat, mint például: anyagcserezavar. Legtöbb esetben, ha elváltozást észlelünk, rögtön körömgombára tippelünk, ez azonban téves diagnózis lenne. Ezért érdemes az első megjelenő tünet után bőrgyógyászhoz fordulni, így elkerülhető a legrosszabb.

Azért, hogy mégse rohanjanak a legapróbb köröm letöréssel is bőrgyógyászhoz. A gomba tünete, hogy a köröm széle leválik, alatta pedig sárgás anyag keletkezik. Ha viszont pikkelysömörünk van, akkor úgy néz ki, mintha össze lennénk szurkálva, a fehér foltok pedig a foltos hajhullás előjelei lehetnek. A dohányosok is hamarabb észrevehetik sűrűn szívott káros szenvedélyük hátrányait. Ha néha körmükre néznek és óraüveg formájú, valamint mindenhol kidomborodik, akkor jobban tennék, ha felhagynának pöfékelő szokásukkal, mert ez a tünet a tüdőbetegségük intő jele.

Egy-két fontos ismertető a körömről:

A körömcsúcs az ágyon túl szabadon kiáll, hátulsó és oldalsó szélei, a bőr redő alakú visszahajlása által képezett keretbe jutnak. A kereten túl kiemelkedő bőrszegélyeket körömsáncnak nevezik. Legvastagabb a körömtest, ez a keretek felé kiélesedik és lágyabb, hátulsó vége mélyen benyúl a sáncba, és ott a gyökeret teszi. A köröm anyagát a tövénél található ún. mátrixsejtek termelik. A körömtest külső felszíne sima, az alsón hosszúkás párirányos lécek vannak, melyek a köröm harántmetszetén néhány milliméter magas redőivel illeszkedik az irharéteg hasonló kitüremkedéseibe (körömlécek). Ezek a lécek tömött irhaszövetből állnak, keverve sok rugalmas rosttal, bennük vannak a köröm rózsaszínes árnyalatát okozó vérerek és idegek, melyeknek nagy száma miatt a körömágy megsértése igen fájdalmas.

Egy köröm csak akkor szép, ha a megfelelő törődést kapja, ugyanakkor vannak különféle körömbetegségek, amiket időben kezelni kell, gondolok itt a körömgombára, ami többnyire a lábkörmöket érinti. Vagy a különféle vitaminok hiánya, mint például az A-vitamin hiánya következtében a köröm töredezik. Vagy mondjuk a vashiány következtében a köröm lemeze elvékonyodik, berepedezik és töredezik, keresztben akár ketté is hasadhat. A köröm növekedése is lelassul, és a széleinek kitüremkedésével kanálszerűvé alakulhat.

Ritka fejlődési rendellenesség a veleszületett, teljes körömhiány. A köröm károsodhat külső behatás következtében (sérülés, fertőzés, vegyi anyagok), de megváltozhat valamilyen általános betegség (vas-, vitamin-, fehérjehiány, keringési zavar).

Szakértőnk szerint, ha egyik napról a másikra jelennek meg az esztétikai problémák, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE