Ez-az-amaz

Az órák róják szüntelen az útjukat

|

Október 31-én vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az európai gyakorlatnak megfelelően szombatról vasárnapra virradóan hajnali 3 órakor 2 órára kell igazítani az órákat. Ezzel elkezdődik a téli időszámítás.

Most visszakapjuk azt az egy órát, amit a nyári időszámításra való átállásnál elvettek, ugyanakkor az arra érzékenyek készülhetnek arra, hogy az óraátállításnál jelentkezhet fejfájás, rosszkedv, lehangoltság, de ez 1-2 alatt elmúlik.

Magyarország 1980 óta alkalmazza az európai szokásoknak megfelelően, évről-évre a nyári-téli időszámítást. A célja az, hogy energiát spóroljunk meg azzal, hogy a nappalok minél jobban egybeesnek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy 1996-os kormányrendelet szabályozza, amelyet az Európai Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak.

Az őszi óra-átállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amit az órák tavasszal történt előreállítása miatt elveszítettünk. Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a tavaszi átállításkor hivatalosan áttérnek a nyári időszámításra, amely a nap járásához képest egy órával előbbre tart.

A tavaszi és az őszi átállítás célja, egyaránt az, hogy az emberek szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – minél jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraigazításkor tehát egy órával kevesebbet alhatunk, ezt hozzuk be az őszi visszaállítással.

Benjamin Franklin gazdasági megfontolásokból ő javasolta először a nyári időszámítás bevezetését. Először 1999-ben ért véget a nyári időszámítás októberben, mivel korábban csak szeptember végéig tartott. A nyári időszámítás bevezetésével az volt a szándék, hogy az emberek takarékoskodjanak a villanyenergiával, és jobban használják ki a természetes nyári világosságot. A nyári idő bírálói viszont ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy jelentős megtakarítás nem tapasztalható, ezzel szemben megzavarják az emberek bioritmusát, ami sokaknak okoz egészségi problémákat is.

Sajnos az óraátállítás után még inkább rövidülnek a nappalok. Egészen a téli napfordulóig.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Stirlitz

    Eljön újra a bőség négy éve ahogy az elmúlt 20 évben is volt.
    Mert az idő soha-soha meg nem áll! az órák róják szüntelen az útjukat. a pillanat úgy illan, tovaszáll, ….. mint az életem

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE