Mindennapi tudomány

Felbocsájtáshoz kész az amerikai Mars-járó

|

A NASA tervei szerint szombaton, közép-európai idő szerint délután négy óra két perckor indul a vörös bolygóra a Curiosity (Kíváncsiság) nevű új amerikai marsjáró, amely a floridai Cape Canaveralről startol egy Atlas V-hordozórakétával. Amennyiben a marsjáró szombaton nem tud elindulni, vasárnap is jó esélye van, a felbocsájtásának. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan Floridában. Szerda estétől hidegfront közeledik a terület felé, mely valószínűleg erős szeleket és megnövekedett felhőtakarót hoz szombatra.

Azonban a szerdai előrejelzések azt sugallják, hogy az időjárási feltételek még elég jók lehetnek ahhoz, hogy a Curiosity szombaton elinduljon. Az időjárás a kutatók szerint 30 százalékos eséllyel szólhat közbe.

Azonban az időjárás a hétvégét követően valószínűleg tovább romlik, újabb hidegfront érkezik. A szakemberek előrejelzése szerint hétfőn már 70 százalékos eséllyel hiúsíthatja meg a küldetést. A kilövési ablak, mely a Föld és a Mars kedvező felsorakozásán alapszik, egészen december 18-ig nyitva van.

A Curiosity, hivatalos nevén Mars Science Laboratory (Mars tudományos laboratórium) 8,5 hónapos út után, 2012 augusztusában érkezik meg a Marsra.

A NASA szakemberei 2003-ban kezdték el tervezni a 2,5 milliárd dolláros összköltségű projektet. Az egytonnás Curiosity kétszer olyan hosszú és legalább ötször olyan nehéz, mint a korábbi marsautók bármelyike. A tervek szerint a marsi egyenlítő környékén lévő, 155 kilométer átmérőjű Gale-kráterben landol. A csaknem kétéves misszióra érkező marsautó leszállóhelyeként a kráter közepén magasodó 5 kilométeres, rétegzett szerkezetű hegy környékét választották ki, ahol a vizes eredetet feltételező agyagásványok és szulfátok fordulnak elő.

A marsjáró fedélzetén tíz műszer működik majd, közülük kettő a robotkarok által begyűjtött kőzetminták elemzését végzi. A Curiosity feladata kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a vörös bolygón olyan feltételek, amelyek lehetővé tették a mikrobiális életformák kifejlődését.

A következő hónapokat az amerikai űrkutatási hivatal 240 kutatója és munkatársa lázas munkával tölti, hogy felkészüljenek a marsjáró irányítására. Ehhez a NASA bolygókutató laboratóriumának, a Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory modelljét használják, hogy megtapasztalják, miként viselkedik majd a Curiosity a vörös bolygó felszínén.

“Arra is fel kell készülnünk, hogy gyorsan ki tudjuk értékelni a marsjáró műszerei által küldött adatok sokaságát” – magyarázta Michael Meyer, a program egyik kutatója, aki szerint tudniuk kell meghatározni a vizsgálatok prioritását is. A marsjáró ugyanis csak meghatározott mennyiségű energiát használhat fel naponta.

“Elég lehet mindössze néhány száz métert haladnia ahhoz, hogy az egész kutatási tervet teljesítsük” – tette hozzá Michael Meyer. Az egytonnás robot szerves anyagokat – szén alapú összetevőket, melyek az általunk ismert élet építőkockái – keres majd, emellett részletes geológiai vizsgálatokat végez a kráter vörös talajában és kőzeteiben.

A MSL csapata ugyanakkor kihangsúlyozza, hogy a robot nem életkutató misszión van. Valószínűleg nem képes észlelni a marsi mikrobákat a talajban, már ha azok léteznek egyáltalán. Azonban munkája kulcsfontosságú előrelépés a későbbi, kifejezetten a marsi életet kutató missziók felé, emellett maga is elég izgalmas eredményeket hozhat.

http://www.space.com/13726-nasa-rover-curiosity-ready-launch.html

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE