Mindennapi tudomány

Az USA Kína után kémkedik az űrben

|

Vélhetően egy amerikai X-37B űrrepülőgép kémkedik Kína után – közölte a Spaceflight című magazin írására hivatkozva a BBC brit közszolgálati televízió. Amatőr “űrnyomkeresők” szerint az amerikai űrrepülőgép Föld körüli pályája szinte teljesen azonos a Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmoduléval. Ezért feltételezik, hogy az amerikai űreszköz a kínai űrlaboratórium után kémkedik.

Az X-37B űrrepülőgépet az amerikai légierő fejlesztette ki. 2011 márciusában Föld körüli pályára állították. Ahonnan már visszatért a közlések szerint. Természetesen a Pentagon hallgat, mint az űr. Az X-37B hasonlít az űrsiklóra, de kisebb méretű. Képes visszatérni a légkörön át és kifutópályán landolni, ugyanúgy, mint a NASA nemrégiben a szolgálatból kivont űrrepülőgépei.

A Boeing által épített, robotvezérlésű gépe közel 9 méter hosszú, és akkora raktere van, mint egy kisteherautónak. Hogy mit tartalmaz a raktér, arról az amerikai légierő nem ad tájékoztatást. A múlt márciusi indítást Atlas hordozórakétával hajtották végre. 300 kilométeres magasságban állították Föld körüli pályára. Az Egyenlítőhöz képest 42,79 fokos szögben, ami nagyon szokatlan az amerikai katonai missziók esetében.

Az amerikai űreszköz pályáját az Egyesült Államokból és Európából kísérték figyelemmel “a nyomkeresők”. Azt is megállapították, hogy milyen közel van a röppályája a Tienkung-1-éhez.

Természetesen a Pentagon nem közölte, hogy az űrrepülőgépnek mi a feladata. Az amerikai légierő szerint új technológiák tesztelésére használják. A BBC szerint érdekes feltételezés, hogy az X-37B érzékelői a Tienkung iránt “kutakodnak”. “Világos a párhuzam az X37B-vel” – szögezte le Baker, a Brit Interplanetáris Társaság magazinjának szerkesztője.

Brian Weeden, a Biztonságos Világ Alapítvány (SWF) műszaki tanácsadója, az amerikai légierő volt űrkutatási elemzője egy tavalyi írásában arra a következtetésre jutott, hogy az X-37B képességei és technológiatesztelő szerepe révén egy kémműhold előfutára lehet. Ennek a kém-űrrepülőgép az érzékelőit várhatóan a Közel-Keletre irányítják. A szakértő a BBC-nek elmondta: nem hisz abban, hogy az X-37B a Tienkung-1 után kémkedne, röppályájuk véletlen egybeesés. Amennyiben az Egyesült Államok a kínai űrállomás után kémkedne, arra az X-37B nélkül is elegendő eszköze lenne.

Washington továbbra is bizalmatlan Peking űrkutatási tervei, főként a jövőbeli “emberes” küldetések iránt. Kína alig tesz különbséget civil és katonai programjai között. A kínai űrállomásmodult múlt év szeptemberben bocsátották fel. A pályájának dőlésszöge 42,78 fokos, magassága pedig hasonló az X-37B-éhez. Természetes, hogy ez csak véletlen. Kína ez évben már űrhajósokat is tervez küldeni a Földkörüli pályán keringő moduljára. Ebben az évben két újabb űrhajó, a Tienkung-9 és -10 fog összekapcsolódni az űrállomás modullal. Egyikük már biztosan legénységet is fog szállítani az épülő űrállomásra.  Az űrhajósok – köztük két nő – kiképzése folyamatban van.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. elszámoltatást!!!

  még az előzőt se

  ↑ LinkVálasz
 2. elszámoltatást!!!

  Majd ha ferdeszem testvérem végigolvasni bármelyik komment, jönni vissza és írni le mire gondol!
  Aztán én meg majd ferdeszem testvéremről írom le hol dolgozik!

  ↑ LinkVálasz
 3. Ferdeszem

  Elszámoltatás testvérem! Te az amerikai követségen dolgozol? Véded az amikat nagyon. Nem baj, nem rosszabb szövetséges. mint a Szovjetúnió!

  ↑ LinkVálasz
 4. elszámoltatást!!!

  Ferdeszem testvérem érteni magyar nem sok! Nem baj! Írni bátran!

  ↑ LinkVálasz
 5. Ferdeszem

  Kezdhetjük a Bill Clintonnal. Az orális irodában szivaroztatta Monikát!!

  ↑ LinkVálasz
 6. elszámoltatást!!!

  Megkövezni mindenkit, aki megcsalja a házastársát! De csak a nőket!

  (Az USA diktatúra még ennél is rosszabb!)

  Olvassatok Drábik könyveket!! Ő leírja nektek, hogy miért!

  ↑ LinkVálasz
 7. Zarahustra

  Inkább, mint az amerikait.Az amerikaiak tökéletes diktatúrát valósítanak meg, demokrácia mezébe bujtatva.

  ↑ LinkVálasz
 8. elszámoltatást!!!

  Tévedsz, kisember! Már Drábik János is megírta, hogy az iráni rendszert kellene átvenni a magyaroknak! De még a vallást is!

  ↑ LinkVálasz
 9. Baltazar

  Ez is egy egyszerű űrverseny! Az USA a gazdasági nehézségei miatt szüneteltet több űrprogramot. Az oroszokat pedig rendszeres kudarcok érik. Így most Kína állt az élre!!

  ↑ LinkVálasz
 10. tienanmentér

  A kínaiak nem is komcsik! Ott príma demokrácia van, az USA meg csak a saját érdekeit nézi, nem úgy, mint Orbán Viktor, mert ő Magyarországét!

  ↑ LinkVálasz
 11. Dakota

  Éljen az USA! Meg a puskatusa, amivel a demokráciát terjesztik!!

  ↑ LinkVálasz
 12. Ferdeszem

  Kína szeret bevásárolni az amerikai adósságból pl. állampapírok formájában. Kína tehát az első számú hiteladója az USA-nak. Állampapírt venni egy másik államtól gyakorlatilag a másik ország meghitelezését jelenti. Kína, aki változatlanul biztosítja Amerikát a pénzügyi támogatásáról, viszont érezhető hogy visszavett egy kicsit az elánból.

  ↑ LinkVálasz
 13. elszámoltatást!!!

  A kínaiak büdös komcsik

  ↑ LinkVálasz
 14. balu56

  Az USA hallgat? Hát persze! És mindenkit lehallgat. Különben is kémkedni csak csendben, lassan, ahogy a csillagnak látszó műhold megy az égen, csak úgy érdemes! De ez az USA szemszögéből nem is érdekes.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE