Mindennapi tudomány

Jön az Eros

|

Újabb kisbolygó, a 433 Eros lesz ma a Földközelben. A 433 Eros 26,7 millió kilométerre halad el bolygónk mellett, vagyis az elmúlt 37 év során a legközelebb kerül a Földhöz. Legutóbb 1975-ben volt ekkora közelségben, legközelebb pedig 2056-ban lesz ilyen kis távolságra.

Az aszteroida szabálytalan alakú. Átmérője 8,5 km a hossza mintegy 34 kilométer méretű aszteroida viszonylag fényes, így akár amatőr teleszkópokkal is jól megfigyelhető lesz február 10-ig, amint az Oroszlán (Leo), Szextáns, majd a Hydra (Északi Vízikígyó) csillagképeken halad át az éjszakai égbolton.

A 433 Eros S-típusú aszteroida, amely elsősorban magnézium- és vas-szilikátból áll, ebbe a kategóriájába tartozik a kisbolygók 17 százaléka.

Az Erost 1898. augusztus 13-án fedezték fel Carl Gustav Witt berlini és Auguste Charlois nizzai csillagászok. Az 1036 Ganymed után ez a második legnagyobb Föld-súroló kisbolygó. 2000 februárjában a NASA NEAR Shoemaker űrszondája az Eros körüli pályára állt, majd egy évvel később, 2001. február 12-én le is szállt a felszínére. Az egy évi keringés során az űrszonda több mint 160 ezer felvételt készített az aszteroidáról, és százezernél több krátert azonosított.

A kisbolygón a felszíni gravitációs gyorsulás erősen változó, mivel az Eros alakja hosszan elnyúló, krumpli alakú. A nappali hőmérséklet elérheti a 100 Celsius-fokot, éjszaka pedig -150 Celsius-fok alá eshet. A kisbolygó 5,27 óra alatt fordul meg a forgástengelye körül.

Az Eroshoz hasonlatos égi objektumok tanulmányozása betekintést nyújt a Naprendszer keletkezésének időszakába, valamint segít megismerni az aszteroidák vegyi összetételét.

http://www.universetoday.com

http://www.skyandtelescope.com/observing/home/The-Eros-Parallax-Project-138301789.html

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE