Ez-az-amaz

Az Aranycsapat 12. tagja

|

A hatvanas évek közepén nem minden család rendelkezett még televízióval. De a foci már akkor népszerű volt hazánkban, főleg fantasztikus játékosok, és főleg a rádióban közvetítő Szepesi György miatt. Akinek volt tévéje, még az is lehalkította és inkább a rádióban közvetítő Szepesit hallgatta. Sajnos a két nagy meccset, az angol- magyart csak később felvételről hallgattam meg, de még akkor is óriási élmény volt. Szepesi a XX. századi magyar sport  emblémája. Az angol-magyar mérkőzésnél csak úgy emlegették: az Aranycsapat 12. játékosa.

Mindig közel állt a csapathoz, győzelmekkor együtt ünnepelt, vesztes mérkőzések után pedig együtt sírt Puskásékkal. A következő idézetből megismerhetjük, mennyire tisztelte a magyar sportot, illetve sportolókat: „Mikor például Gyarmati Dezső gólt dobott, tehát a bal kezéről a hálóba került a labda, úgy beszéltem erről – azt súgtam a mikrofonba – hogy ilyen balkéz nincs már több a világon, ez olyan, mint Puskás bal lába. Vagyis ez a hasonlat azt jelentette, hogy én nem magamat emeltem Gyarmati mellé – tehát nem azt mondtam, hogy én még ilyen dobást nem láttam – hanem egy másik világklasszis játékost, Puskás Öcsit, pontosabban annak is a bal lábát. Sokszor láttam Gyarmati kezét, tudtam, mit tud az a kéz. Az Öcsi bal lábát pedig százszor, ezerszer láttam az öltözőben, ahogy féltették, ahogy masszírozták, ahogy a világbajnokságokon két orvos, három orvos is körülállta.”. És ennek a hatalmas tiszteletnek és elismerésnek megtudhatjuk a forrását is: „”aki nem érezte a kispályák öltözői levegőjét, aki nem mosdott lavórban – én most a harmincas, negyvenes évek környékéről beszélek – aki nem tudta, milyen az a kérges cipő, vagy fűzős labda, az nem is érezhette és nem is érthette azt, ami a pályán a fiúkkal történik. Az nem is tudta közvetíteni azt a hangulatot”.

12 évig volt az MLSZ elnöke, 1982-től 1994-ig a FIFA Vb tagja.2005-től Budapest díszpolgára.

„Minden kétséget kizáróan a magyar sportrádiózás legnagyobb alakja. Az alapokat az elődje, az ugyancsak kiváló Pluhár István rakta le, de Szepesi György a rádiós sportközvetítést az elérhető legmagasabb színvonalra. Természetesen ahhoz, hogy tehetsége kibontakozhasson, hogy népszerűsége minden addigi kollégájáét magasan felülmúlja, kellett a magyar sport legsikeresebb időszaka, a londoni tíz, a helsinki tizenhat aranyérem és az Aranycsapat nagy korszaka is. Ő azonban a sikerekhez méltó remeklésekkel volt a magyar sport kiváló krónikása. Csodálatos karrierje időtartamával Guinness-rekorder lett, és hadd tegyem hozzá, az évtizedek semmit sem változtattak közvetítései, műsorai színvonalán. Végül egy személyes vonatkozás: mint sporttelevíziós örök hálával kell tartoznom Szepesi Györgynek, mert szakmai tudásával etalon volt, szakmai tevékenységével megszabta az irányt és a szakmai csúcsot, ahová – ha vinni akarom valamire egy rokonszakmában – el kell jutnom. Ezúttal is köszönöm.” (Vitray Tamás)

Sajnálom, hogy elfoglaltságom miatt egy napot késtem a felköszöntésével. 1922. február 5-én született. Tegnap volt 90 éves. Illetve még csak annyi és mai is van, mert nála a múlt idő nem használható.

Boldog születésnapot! (a néphit szerint 8 napig érvényes a felköszöntés)

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE