Változó világ

One World Trade Center, Freedom Tower

|

Ismét a World Trade Center, pontosabban a 2001. szeptember 11-én megsemmisített Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén épülő öt torony legnagyobbika a legmagasabb épület hétfőtől New Yorkban – ha az összehasonlításkor nem veszik figyelembe az Empire State Building tetejére épített 62 méteres antennaszerkezetet.

A Freedom Towerként is emlegetett One World Trade Center (1 WTC) fém tartóoszlopainak magassága elérte meghaladta az Empire State Building kilátószintjének “nettó” 381 méteres magasságát. Az épület, amikor a tervek szerint 2014 elejére készül el, összességében meghaladja majd az 541 métert, amivel az Egyesült Államok legmagasabb épülete lesz. A talajszintből torony – a csúcsán lévő antennával együtt – 1776 lábra emelkedik majd ki a talajszintből, ami szimbolikus jelentőségű, mert az adat megegyezik azzal az évszámmal, amelyben kikiáltották az ország függetlenségét.
Az  Egyesült Államok legmagasabb épülete jelenleg a chicagói Willis- (korábban Sears-) torony, amely kevés híján 442 méter magas. A World Trade Center One egy nappal az ikertornyok lerombolását elrendelő Oszama bin Laden likvidálásának első évfordulója előtt utasította maga mögé az Empire State Building legmagasabb szintjét. Antenna nélkül az új torony 417 méteres lesz, pontosan annyi, mint az eredeti WTC.
Az amerikai kontinens legmagasabb építménye egyébként a torontói CN torony, amely az antennáival együtt több mint 553 méteres. A nyugati félteke legmagasabb ember alkotta építménye a kevés híján 629 méteres KVLY-TV televíziós antenna az észak-dakotai Blanchardban, a  legmagasabb épület pedig a 2010-ben átadott, több mint 828 méteres, dubaji Burdzs Kalifa torony.
A WTC két, leomlott ikertornyának helyén, a mintegy 3000 áldozat tiszteletére létrehozott emlékhelyet 2011- szeptember 11-én adták át. A támadás helyén épülő múzeumot idén adják át a látogatóknak, az új WTC-komplexumhoz tartozó öt felhőkarcoló közül az utolsókat pedig valamikor az évtized közepén.
A One World Trade Center (1 WTC) torony tervezője (David Childs mellett) és az egész WTC-komplexum főépítésze Daniel Libeskind.

(forrás: MTI)

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Tibike

  Milyen Világzsákutca? Milyen Drábik János? A maják megmondták, hogy 2012-ben lesz a világvége!

  ↑ LinkVálasz
 2. Doki

  Bocs, de ezt most nem értem. Vagy nálam van súlyos zavar, vagy nálad.

  ↑ LinkVálasz
 3. vicceskedve fideszes

  Zsidóknál?
  Furcsa olyan embertől Tiszaeszlárról olvasni, aki amúgy cikkek komment nélküli átvételével mutatja magáról, hogy mennyire

  ↑ LinkVálasz
 4. Doki

  Te ezt komolyan gondolod? Arabok? Nézzük már körül a zsidóknál.

  ↑ LinkVálasz
 5. vicceskedve fideszes

  Kb 12 arab volt a gyilkos. Meg lettek nevezve már rég, a reptéri listák alapján. A felbujtójuk volt bin Laden. Az értelmi szerző pedig Khalid Sheik Mohamed. Már 1993-ban is volt merényletük a WTC ellen.

  Persze a tiszaeszlári vérváddal is lenne, aki egyetértene, de megnevezni nem merné a gyilkosokat. Mert gyáva.
  Persze uszítani nem az.

  ↑ LinkVálasz
 6. Doki

  Bocs, Tibor, de most csak szó szerint vettem át egy MTI hírt, de egyébként egyetértek veled. Megnevezni azért nem merném a gyilkosokat.

  ↑ LinkVálasz
 7. Maráczy Tibor

  Tisztelt Doki!

  Nem akarok veled vitatkozni, de az ikertornyok lerombolását nem Oszama bin Laden rendelte el. Erről bőséges anyagot találsz az interneten. Továbbá figyelmedbe ajánlom Drábik János: Világzsákutca című könyvét.
  Üdvözlettel: Tibor

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE